Mezenkastjes van hout uit eigen gemeente als wapen tegen eikenprocessierups

Mezenkastjes van hout uit eigen gemeente als wapen tegen eikenprocessierups

Dit voorjaar hangen medewerkers van de gemeente Kampen weer nestkastjes op voor koolmezen en pimpelmezen in de buurt van eiken. Mezen zijn namelijk dol op, vooral jonge, eikenprocessierupsen. De nestkastjes zijn gemaakt door stichting ARTicipatie. En gemaakt van ‘lokaal hout’: hout van gekapte of omgewaaide bomen uit de gemeente Kampen.

47 nestkastjes worden onder andere opgehangen in het Stadspark, De Omloop, Groenendael en de Oosterlandenweg. Ook worden er binnenkort 25 nestkastjes opgehangen bij de Flevoweg. Deze nestkastjes zijn gemaakt door geWOON Kampen, werk & dagbesteding.

Al een paar jaar neemt het aantal nesten van de eikenprocessierups toe. Daarom zet de gemeente Kampen zich in om de overlast zoveel mogelijk te beperken door de rupsen te bestrijden op plekken, waar ze overlast veroorzaken. De afdeling Groen wil twee vliegen in een klap slaan: meer natuurlijk groen in het openbaar terrein èn de eikenprocessierups natuurvriendelijk bestrijden.

Bij de bestrijding van de eikenprocessierups speelt de natuurlijke omgeving van de eiken een rol. Op steeds meer plekken wordt de directe omgeving aangepast. Bijvoorbeeld door het planten van meer heesters en bloembollen, het zaaien van een bloemenmengsel en het maken van een houtwalletje van boomstammetjes. Dit wordt gedaan om meer insecten te lokken, die als natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te boek staan. Dat zijn bijvoorbeeld verschillende soorten gaasvliegen, kevers en lieveheersbeestjes.

De eikenprocessierups kan voor veel overlast en zelfs voor gezondheidsklachten zorgen. Elke rups heeft namelijk honderdduizenden tot wel een miljoen brandhaartjes. Deze haartjes veroorzaken jeuk, bultjes en oogklachten.

Wethouder Groen, Jan Peter van der Sluis hangt vogelhuisje op in Stadspark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *