Maatregelen roekenoverlast in het Stadspark

Maatregelen roekenoverlast in het Stadspark

In 2015 is aan de gemeente een lijst met handtekeningen overhandigd van buurtbewoners die overlast ervaren van roeken in het Stadspark. In de periode 2017 – 2019 is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd om de roeken te verplaatsen. De minst kwetsbare periode voor het verplaatsen van de nesten is de winterperiode. Daarom begint de gemeente volgende week woensdag met het verplaatsen van nesten.

Verplaatsen
Met een hoogwerker worden meerjarige nesten verwijderd en plaatsen deze met overig geschikt nestmateriaal terug in de bomen op een nieuwe beheerlocatie aan de Venedijk. De verwachting is dat de roeken dit gebruiken voor het maken van nieuwe nesten.

Verstoren
Om te voorkomen dat de roeken zich her-vestigen in het Stadspark gaat men de roeken vanaf februari in de vroege ochtend en late namiddag verstoren. Hierbij kan gedacht worden aan het inzetten van geluidsapparatuur, laserapparatuur, ballonnen en vliegers in de vorm van roofvogels.

Uitkomsten onzeker
Volgende week gaat de gemeente aan de slag met een uitvoeringsplan waarvan de uitkomsten nog onzeker zijn. De natuur is wat dat betreft onvoorspelbaar. De resultaten van de diverse handelingen worden gemonitord en jaarlijks geëvalueerd. Indien nodig wordt het uitvoeringsplan aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *