Scheurvorming en lekkage parkeergarage Buitenhaven geen gevolg van verkeerd programma van eisen en/of bestek

Scheurvorming en lekkage parkeergarage Buitenhaven geen gevolg van verkeerd programma van eisen en/of bestek
Foto © KampenLive

In het programma van eisen voor de bouw van parkeergarage Buitenhaven heeft de gemeente als eis gesteld dat sprake moet zijn van een vloeistofkerend bovendek. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat dit ook zodanig door de ontwerper in het bestek verwerkt is. Naar aanleiding van het onderzoeksrapport concludeert de gemeente dat de scheurvorming en lekkage van parkeergarage Buitenhaven niet voortvloeit uit een verkeerd programma van eisen en/of het bestek. De gemeente houdt de ontwerper dan ook niet langer (mede) aansprakelijk voor de ontstane schade als gevolg van de opgetreden scheurvorming en lekkage.

In het tweede kwartaal van 2019 werd de gemeente onverwacht geconfronteerd met scheurvorming en lekkage in het bovendek van de parkeergarage Buitenhaven. In afwachting van onderzoek, hield de gemeente de ontwerper (mede) aansprakelijk voor de hierdoor ontstane schade. In het programma van eisen voor de bouw van de parkeergarage zijn, zo blijkt uit de terugkoppeling van de onderzoekers, eisen opgenomen die gebruikelijk zijn. De gebruikelijke normen en/of codes zijn van toepassing verklaard voor het opleveren van een vloeistofkerend bovendek. Vloeistofkerend is volgens de onderzoekers ook voldoende voor een dergelijke situatie. De gemeente houdt de ontwerper dan ook niet langer (mede) aansprakelijk voor de ontstane schade als gevolg van de opgetreden scheurvorming en lekkage.

De onderzoekers concluderen dat met een zorgvuldige uitvoering een parkeerdek zonder
lekkage zou kunnen zijn gerealiseerd. De gemeente heeft de schade door scheurvorming en lekkage betrokken in de gesprekken met de aannemer om te komen tot een oplossing voor de vertragingsschade en de schade door de scheurvorming en lekkage. Dit heeft begin dit jaar geresulteerd in een onderhandelingsresultaat. De vraag over het alsnog aansprakelijk stellen van de aannemer voor de schade als gevolg van de scheurvorming en lekkage is hiermee afgedaan.

In april 2020 stelde de raad een krediet beschikbaar voor het aanbrengen van een scheur overbruggende coating op het bovendek waardoor een duurzame en solide oplossing is bereikt. Deze werkzaamheden zijn afgelopen zomer uitgevoerd. Sindsdien is geen sprake meer van lekkage van het bovendek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *