Cultuurwethouder opent Grafiekwerkplaats

Cultuurwethouder opent Grafiekwerkplaats

Kunst en Cultuurwethouder Irma van der Sloot heeft vrijdag 27 november de Quintus Grafiekwerkplaats officieel geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van slechts een handvol genodigden; coronaproof, maar niet minder feestelijk. “Wat eens een opslagschuur was, is met veel liefde opgeknapt tot deze prachtige Grafiekwerkplaats. Hiermee blijft een stukje geschiedenis van Kampen bewaard maar ook een stukje ondersteuning voor zowel de amateurkunst als de professionele kunstenaars. Daar zijn we trots op!”

De goed geoutilleerde werkplaats was tot juni van dit jaar gevestigd in het voormalig stadskantoor van Kanis & Gunnik aan de Hofstraat. Het werd gerund door vrijwilligers van stichting Grafisch Atelier Kampen (GRAK), in 1983 opgericht om ruimte en faciliteiten te bieden aan professionele kunstenaars. Jan Nuij, voormalige GRAK-voorzitter en vrijwilliger van het eerste uur: “In een grafiekwerkplaats worden ambachtelijke grafische technieken als zeefdruk, hoogdruk, diepdruk, steendruk en boekbinden beoefend. Door de opkomst van digitale druktechnieken worden grafiekwerkplaatsen steeds zeldzamer en dreigen ambachtelijke druktechnieken zelfs te verdwijnen. Binnen de muren van Quintus aan de Vloeddijk wordt dit erfgoed nu behouden, verduurzaamd én nieuw leven ingeblazen.”

Groot publiek
In de nieuwe Grafiekwerkplaats zijn de eerste kennismakingsworkshops al in volle gang, de eerste prenten van kunstenaars al gedrukt. Hoogste tijd dus om de nieuwe Grafiekwerkplaats nu ook officieel te openen. “Kampen heeft met deze grafiekwerkplaats, haar kunstenaars en vrijwilligers, de gereedschappen en de verzamelde kennis iets unieks in handen dat we graag in stand willen houden maar ook door ontwikkelen”, aldus Quintusdirecteur Hendrik Jan Houtsma. “We zetten de ambachtelijke druktechnieken in binnen de kunsteducatie voor scholieren, amateurkunstenaars en andere geïnteresseerden via cursussen en workshops. De ruime openingstijden van Quintus geven bovendien volop mogelijkheden in het gebruik van de grafiekwerkplaats voor professionele kunstenaars uit Kampen maar ook uit andere regio’s in Overijssel, Flevoland, Noordoostpolder, Drenthe, Gelderland en Utrecht. Zo hopen we samen de ambachtelijke druktechnieken door te geven aan een breed publiek én volgende generaties!”

Grafiek Expositie 2020
In het verlengde van de opening van de Grafiekwerkplaats, is in Quintus tevens de Grafiek Expositie Kampen 2020 geopend, met prachtige werk van tientallen kunstenaars. Veel van de werken zijn ook te koop. De gehele opbrengst gaat naar de kunstenaars. Meer info via de infobalie. De expositie is t/m 19 februari 2021 te bezichtigen – met inachtneming van de coronamaatregelen – tijdens de openingstijden van Quintus, te vinden op www.quintuskampen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *