Kampen steunt internationale campagne ‘Orange the World’

Kampen steunt internationale campagne ‘Orange the World’

Woensdag 25 november gaf wethouder Jan Peter van der Sluis om 19.00 uur het startsein voor de campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen door de Nieuwe Toren oranje aan te lichten. Ook de Stadsbrug kleurde vanaf dat moment oranje. Vanaf de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november tot en met 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, vinden wereldwijd acties plaats tegen geweld tegen vrouwen. Kampen ondersteunt de Orange the World campagne en vraagt deze periode extra aandacht voor het thema.

Wethouder Jan Peter van der Sluis: “De gemeente vindt het belangrijk stelling te nemen tegen huiselijk geweld. Het is verschrikkelijk als je thuis niet veilig bent. Ook in de gemeente Kampen zijn er helaas wekelijks wel 4 tot 9 meldingen van huiselijk geweld. Vorig jaar heeft Veilig Thuis 300 meldingen van huiselijk geweld in Kampen verwerkt, dat aantal vind ik schrikbarend hoog! Om de aantallen huiselijk geweld te verminderen, hebben we samen met de buurgemeenten een routekaart ontwikkeld. Hiermee verlagen we de drempel om huiselijk geweld te melden en hulp te zoeken. We hebben ook de Meldcode huiselijk geweld, die helpt mensen goed te reageren bij vermoedens van huiselijk geweld. Daarnaast is er de hulplijn van Veilig Thuis 0800-2000 die gratis en anoniem gebeld kan worden om zorgen te delen of hulp te vragen. We grijpen elke gelegenheid aan om, zij aan zij, huiselijk geweld terug te dringen en uiteindelijk te stoppen.”

Orange the World
In meer dan 100 landen vinden acties tegen geweld tegen vrouwen plaats. Om zichtbaar aandacht te vragen voor de campagne, worden wereldwijd markante gebouwen oranje uitgelicht. In Kampen zijn dat de Nieuwe Toren en de Stadsbrug. De campagne in Nederland wordt gecoördineerd door een samenwerkingsverband van UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland.

Campagne in Kampen
Het thema van de Orange the World campagne is ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’. Het doel van de campagne is, helpen het taboe op melden weg te nemen. Door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en te zorgen dat vrouwen en meisjes beter kunnen vinden waar ze zich kunnen melden.

Vanwege de coronapandemie wordt dit jaar vooral digitaal aandacht aan het thema besteed. Dit gebeurt onder andere via de campagnewebsite www.orangetheworld.nl en sociale media, met hashtag #OrangetheWorldNL. De ‘Orange the World’ activiteiten worden in Kampen georganiseerd door club Isalania (lid van Soroptimist International) in samenwerking met de gemeente.
Leden van Soroptimistclub Isalania staan zaterdag 28 november tussen 12.00 en 14.00 uur bij de bibliotheek in Kampen om aandacht te vragen voor het thema geweld tegen vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *