Melkbussen mogen knallen tijdens jaarwisseling

Melkbussen mogen knallen tijdens jaarwisseling
Foto © KampenLive

De liefhebbers van het knallen met carbid kunnen opgelucht ademhalen, maandagavond hebben de 25 veiligheidsregio’s na overleg met minister Ferd Grapperhaus besloten dat er geen landelijk verbod komt op het carbid schieten. Vooral de schutters uit de wijk Brunnepe hebben de afgelopen dagen het nieuws in spanning afgewacht. Maar kunnen de melkbus dus definitief uit de mottenballen halen. 

De voorzitter van de veiligheidsraad Hubert Bruls meldde maandagavond dat (in streken waar de carbidtraditie al vele jaren bestaat) het gewoon mag doorgaan.
Minister van veiligheid Ferd Grapperhaus: “Carbid is geen alternatief vuurwerk, we doen dit maar een jaar, alleen om de zorg te ontlasten.”

Raadslid en voorvechter van het carbidschieten Suat Azer is blij: “ We hebben echt geknokt! De laatste maanden, weken en dagen hebben we veel en goed overleg gevoerd en duidelijk aangegeven neem de boodschap uit Kampen mee, wij kunnen laten zien dat we in Kampen op een veilige manier carbid schieten!”

Ook burgemeester Bort Koelewijn is blij met de genomen beslissing: ”Ik ben best wel opgelucht vanwege het besluit wat vanavond is genomen, het had ook anders kunnen zijn, ik ben blij dat dit realistische besluit is genomen.”

Veilig
“Vooral nu moet Kampen laten zien dat het carbidschieten op een veilige en verantwoorde manier plaats kan vinden, elk jaar geven we zorgvuldig invulling aan de plekken waar geschoten mag worden, we maken goede afspraken met stichting het Schuttersgilde, Stichting Welzijn, de wijkagenten en de buurten. Natuurlijk hebben we nu te maken met nieuwe regels vanwege de Corona. Daar willen we ook met elkaar over nadenken. De contacten die ik bijvoorbeeld met het Schuttersgilde heb gehad vind ik veelbelovend, wij willen met elkaar heel serieus kijken hoe we alles in goede banen gaan leiden.”

Carbidtoerisme
“Natuurlijk is er een risico wat betreft het carbidtoerisme, maar aan de andere kant denk ik dat dit nog wel mee zal vallen. Daarnaast willen we ook op de verschillende plekken de regie gaan vorm geven, zodat we in samenspraak met de schutters dat er voldoende afstand gehouden wordt.” Aldus burgemeester Koelewijn.
De bedoeling is dat op alle schuttersplekken meerdere regisseurs komen te staan, zij worden aangewezen door de schutters en moeten een oogje in het zeil houden.

 

Ook dit jaar is er uiteraard de roep om handhaving. Burgemeester Koelewijn verwacht en hoopt niet dat agenten met een bonnenboekje rond hoeven gaan: “Ik hecht er veel waarde aan dat mensen zich aan de regels houden en elkaar er op aanspreken afstand te houden. Laten we een goed voorbeeld geven, we hebben landelijk breed bekend gemaakt dat wij het erg op prijs stellen dat we over die mogelijkheid zelf mogen beslissen en tegen een landelijk verbod zijn, maar het brengt wel nieuwe uitdagingen met zich mee…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *