Scholen in Kampen goed op weg naar een rookvrije generatie

Scholen in Kampen goed op weg naar een rookvrije generatie
Foto © KampenLive

Op woensdag 16 september onthult wethouder Jan Peter van der Sluis het bord ‘Rookvrij’ bij de School met de Bijbel ‘Het Visnet’ te Grafhorst. Hiermee laten de scholen in gemeente Kampen zien dat ze op weg zijn naar een rookvrije generatie.

“Gelukkig zijn er steeds meer rookvrije plekken in onze gemeente. Ik ben blij dat veel scholen en andere plaatsen waar kinderen komen deze stap zetten”, zegt wethouder Van der Sluis. “Per 1 januari 2020 is de gemeente Kampen zelf een rookvrije organisatie. Ook wij willen onze bezoekers en medewerkers beschermen tegen ongewenst meeroken. Met het rookvrij maken van de schoolterreinen is weer een belangrijke stap gezet richting een rookvrije generatie in 2040”.

Het college heeft zichzelf als ambitie gesteld om te werken aan een gezonder Kampen en maakt daarom in de komende periode een lokale gezondheidsagenda. Het stimuleren van gezond gedrag en een gezonde leefstijl is een belangrijk uitgangspunt van deze lokale gezondheidsagenda. Kinderen laten opgroeien in een rookvrije omgeving sluit hier goed op aan.

Nationaal preventieakkoord

Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Daarom heeft de Rijksoverheid samen met meer dan 70 maatschappelijke organisaties het Nationaal Preventieakkoord gesloten. Daarin staan meer dan 200 afspraken om Nederland gezonder te maken. Een van die afspraken is dat per 1 augustus 2020 alle onderwijsterreinen in Nederland rookvrij zijn. Veel scholen in Kampen maken dit ook daadwerkelijk zichtbaar door het plaatsen van het bord ‘Rookvrij’ van de Rookvrije Generatie. Zij onderschrijven hiermee het belang voor kinderen om rookvrij op te groeien.

Het rookvrij maken van onderwijsterreinen is tweeledig. Uit onderzoek blijkt: Zien roken, doet roken. Wanneer kinderen en jongeren niet geconfronteerd worden met rokers in hun omgeving, zullen ze er zelf ook minder snel aan beginnen. Daarnaast worden kinderen en jongeren beschermd tegen ongewenst meeroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *