deltaWonen en vereniging Groene Buren tekenen samenwerkingsovereenkomst

deltaWonen en vereniging Groene Buren tekenen samenwerkingsovereenkomst

Maandag 7 september hebben deltaWonen en vereniging de Groene Buren een samenwerkingsovereenkomst getekend. Deze overeenkomst is van een wel heel bijzonder project: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject.
Voorzitster Jacqueline Schoones van de Groene Buren heette iedereen die aanwezig was welkom en gaf het woord aan de directeur van deltaWonen Evert Leideman. Ook projectmanager Gebrielle Roelofs en adjunct-directeur vastgoed van deltaWonen waren aanwezig.

Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen: “We zijn erg trots op dit unieke
project in de regio. Het draagt bij aan meerdere pijlers waar wij voor staan: een inclusieve en diverse buurt en duurzaam georiënteerd. We kijken uit naar een mooie samenwerking.”
Ook Jacqueline Schoones, kijkt uit naar de samenwerking met deltaWonen: “We zijn erg blij dat we een goede partner hebben gevonden voor ons mooie project. We streven binnen het project Groene Burenerf naar een mix van koop, huur en sociale huur. Ook daarom is woningcorporatie deltaWonen betrokken.”

Leideman legde uit hoe goed dit soort collectieve projecten, waarbij huurders en kopers samen met de woningbouwstichting ontwikkelen, en dan ook nog circulair en energieneutraal- helemaal bij het beleid en de ambities van deltaWonen past. Hij komt graag nog eens vaker terug om te zien hoe het gaat met dit project. Hij verwacht dat Groene Buren en deltaWonen heus wel eens tegen moeilijke momenten gaan aanlopen, omdat de regelgeving voor woningbouwverenigingen rondom dit type ontwikkelingen niet gemakkelijk is, maar dat ze daar samen vast goed samen uit gaan komen. Hij kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking.

Vereniging Groene Buren heeft meerdere uitgangspunten voor dit project. Belangrijk is dat
het een sociaal project is. De focus ligt op duurzaamheid, groen en een kleine ecologische
voetafdruk. Ze streven onder andere naar diversiteit, verschillende leeftijden, huishoudingssamenstellingen en leefstijlen. De woningen moeten een mix zijn van huur, koop en sociaal.
Er is verder een ontmoetingsruimte, naast de eigen tuin ook een gedeelde tuin en in het openbaar gebied een gedeelde moestuin.

Jacqueline Schoones vertelde over de totstandkoming vanaf eind maart 2017 – Tini Doorenweerd de initiatiefneemster was aanwezig – en hoe de Groene Buren vrij vlot professionele hulp inschakelde (architect) en al in augustus 2017 bij deltaWonen op de koffie was. Met professionele vertegenwoordiging én de woningbouwvereniging aan boord kwam de gemeente heel vlot eind 2017 met een stuk grond over de brug. Dit is in samenspraak met Groene Buren, omwonenden, projectontwikkelaars van naastgelegen nieuwbouw en de gemeente tot een mooi plan ontwikkeld. En vandaag kunnen we bezegelen dat we het ook echt gaan bouwen. Ze haalde de kernwaarden van deltaWonen aan. Deze zijn zeker van toepassing op het Groene Burenerf. Leideman noemde al de uitgangspunten van ‘groei en geluk'(deltawonen.nl/over-deltawonen/onze-organisatie/de-koers-van-deltawonen-groei-en-geluk). Ook Jacqueline zet in op een mooie samenwerking en is vol goede moed.
Vervolgens hebben de beide voorzitters beurtelings elk een exemplaar van de overeenkomst geparafreerd en ondertekend (“Voor trouwen heb je minder handtekeningen nodig.” zei Jacqueline. Waarop Evert grapte licht ongerust “Voelt dit als trouwen dan?” Jacqueline stelde hem gerust “Maak je geen zorgen, ik ben al ruim 40 jaar gelukkig getrouwd.”)
Vervolgens zijn de Groene Buren en de bezoekers van deltaWonen naar en over de bouwlocatie gewandeld – deze wordt op dit moment bouwrijp gemaakt. Ze konden daarbij laten zien wat straks waar gaat komen.

De overeenkomst werd getekend in de open wagenschuur van de toekomstige overburen van de Groene Buren – Erve De Eijmbert (de Chalmotweg 6). Zij zijn Vrienden van de Groene Buren.
Bijna alle woningen zijn inmiddels vergeven, er is alleen nog een gezinswoning (>2 personen) in de sociale huur vrij. Mensen die zich voor de wachtlijst willen aanmelden kunnen dat doen via de website van de groeneburenkampen.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *