Buurtbemiddeling van start in Kampen

Buurtbemiddeling van start in Kampen

Kampen – Op vrijdag 28 augustus hebben 12 Kamperenaren de basistraining Buurtbemiddeling succesvol afgerond. Dit markeert de officiële start van Buurtbemiddeling Kampen, waar inwoners hulp kunnen inschakelen bij spanningen tussen buren. De bemiddelaars helpen om kwesties tussen buren bespreekbaar te maken. Het liefst in een vroeg stadium zodat ergernissen tijdig bespreekbaar worden. De bemiddeling is gratis en is bedoeld voor buren die met eigen inzet tot een gezamenlijke oplossing willen komen.

“Vrijwel iedereen kent irritaties tussen buren,” vertelt Michel van Olst, projectleider bij WijZ voor Buurtbemiddeling Kampen. “De oplossing is vaak een gesprekje met elkaar. Maar soms is het moeilijk om met elkaar in gesprek te gaan of hebben gesprekken niet het gewenste effect. Dan is tussenkomst van Buurtbemiddeling Kampen een oplossing. We zijn onpartijdig, neutraal en alle informatie is vertrouwelijk. Met onze hulp lukt het vaak wel om met elkaar in gesprek te gaan. Het enige dat we verwachten, is dat de betrokkenen bereid zijn om mee te werken aan een voor beiden acceptabele oplossing.”

Buurtbemiddeling Kampen werkt met vrijwillige, goed getrainde bemiddelaars, die sterk zijn in het begeleiden van gesprekken. Michel: “Natuurlijk kunnen we met Buurtbemiddeling niet alle problemen volledig oplossen, maar soms is het al winst als we kunnen helpen om de onderlinge verstandhouding te verbeteren. Ergernissen groeien namelijk vaak doordat de communicatie stroef verloopt. Ik ben ontzettend blij met de 12 bemiddelaars waar we mee starten. Stuk voor stuk enthousiaste en betrokken Kampenaren, jong, oud, mannen en vrouwen. En allemaal met de wens om bij te dragen aan een prettig leefbaar Kampen. Bovendien is een aantal al ervaren als bemiddelaar en heeft een aantal vrijwilligers een achtergrond als mediator. Dat is heel waardevol in ons team.”

Buurtbemiddeling is een landelijk initiatief, waarbij vrijwilligers worden opgeleid tot bemiddelaars. Na een training van twee volle dagen hebben zij de methodiek Buurtbemiddeling zich eigen gemaakt en kunnen ze van start.

Wil je weten hoe het precies werkt? Of heb je een situatie die je met Buurtbemiddeling Kampen wilt bespreken, ga dan naar de site www.wijz.nu voor uitleg over de verschillende stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *