Neerslag geeft verdere verlichting

Neerslag geeft verdere verlichting

In de afgelopen weken heeft de neerslag in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) verdere verlichting gegeven. De verlichting is echter verspreid. In het oosten van het gebied is er meer neerslag gevallen ten opzichte van het westen van het gebied. Het waterschap blijft alert, gezien het neerslagtekort dat nog steeds hoog is voor de tijd van het jaar. Het waterschap kan voorlopig nog voldoende water aanvoeren om aan de watervraag te voldoen.

Grondwaterstanden normaal tot laag
De grondwaterstanden zijn gedeeltelijk bijgetrokken en variëren van normaal tot (erg) laag voor de tijd van het jaar in het grootste gedeelte van het WDODelta-gebied. De verschillen zijn een gevolg van de spreiding in de neerslag.

Wateraanvoer en onderhoud watergangen
Momenteel kan er voldoende water worden aangevoerd om aan de watervraag te voldoen.
Door de (periodiek) warme temperaturen ontstaat er in veel watergangen hergroei aan de slootkanten. Om goede doorstroming van aanvoergebieden te behouden maait het waterschap op sommige plekken een extra keer. WDODelta blijft in de komende periode gericht op het vasthouden van water in het systeem.

Kwaliteit zwemplassen
De waterkwaliteit van de officiële zwemplassen binnen het waterschapsgebied is momenteel goed. Het waterschap blijft dit controleren, omdat de weersomstandigheden hierop veel invloed hebben. Het actuele overzicht van de kwaliteit van de officiële zwemwateren staat op www.zwemwater.nl.

Verwachting voor de komende periode
Na een aantal natte en wisselvallige dagen wordt in het komend weekend overwegend droog en zonnig weer verwacht. De temperaturen lopen langzaam weer wat op en dit zet zich ook voort in de aankomende week. Voorlopig kunnen we voldoende oppervlaktewater blijven aanvoeren om aan de watervraag te voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *