Kampen 100e gemeente met kerkenvisie

Kampen 100e gemeente met kerkenvisie

Kampen is de 100e gemeente die een kerkenvisie gaat maken: een gezamenlijke visie op alle kerkgebouwen in de gemeente, met als doel een duurzame toekomst voor dit religieuze erfgoed. De gemeente Kampen ontvangt hiervoor in september een bijdrage uit het programma Toekomst Religieus Erfgoed.

Woensdag 1 juli bracht Susan Lammers, voorzitter van de stuurgroep van het programma Toekomst Religieus Erfgoed en algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, persoonlijk de felicitaties over aan wethouder Albert Holtland, verantwoordelijk voor monumentenbeheer in de gemeente Kampen. In deze YouTube-video van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is te zien hoe dat ging.

De bijdrage die een gemeente ontvangt hangt af van het aantal kerkgebouwen. In de gemeente Kampen gaat het in totaal om 39 kerkgebouwen. Voor het opstellen van de kerkenvisie krijgt de gemeente Kampen een bijdrage van € 50.000 euro.

Een groot aantal kerkgebouwen in de gemeente Kampen wordt nog actief gebruikt voor het houden van diensten. Een beperkt aantal heeft een andere of gemengde functie gekregen. Zo is de sfeervolle Sint Annakapel, een eeuwenoude kloosterkapel, tegenwoordig in te zetten voor diverse activiteiten. Ook de majestueuze Bovenkerk, die hoog boven de Hanzestad uittorent, is beschikbaar voor bijvoorbeeld beurzen. Onder de kerken die nog in gebruik zijn bevinden zich bijzondere gebouwen, zoals de oudste kerk van Overijssel. De Sint Lambertuskerk staat in Wilsum en is gebouwd in 1040.

Wethouder Albert Holtland: “De gemeente Kampen heeft een aanzienlijk aantal kerkgebouwen met een grote culturele waarde. We vinden het belangrijk om samen met eigenaren van kerken, erfgoedorganisaties en inwoners na te denken over de toekomst van deze prachtige gebouwen, ook als het gebruik in de toekomst verandert. De bijdrage uit het programma Toekomst Religieus Erfgoed maakt het opstellen van een kerkenvisie mogelijk. Hiermee krijgt ons religieus erfgoed, ook in de toekomst, de aandacht die het verdient.”

Na de zomer gaat Kampen met het voorbereiden van de kerkenvisie aan de slag. Organisaties en inwoners die betrokken zijn of die zich betrokken voelen bij religieus erfgoed in de gemeente Kampen, worden op een later moment uitgenodigd om mee te denken en bij te dragen aan de op te stellen kerkenvisie. Het opstellen van de kerkenvisie zelf staat gepland voor 2021.

Naast Kampen zijn er nog 99 gemeenten aan de slag met hun kerkenvisie. Zij doen dit op hun eigen manier, passend bij het karakter van de gemeente en bij het kerkenlandschap in die gemeente. Daarnaast hebben zich al weer 40 gemeenten gemeld die dat ook willen gaan doen. Het programma Toekomst Religieus Erfgoed ondersteunt ze hierbij. Meer informatie over het programma is te vinden op www.toekomstreligieuserfgoed.nl.

Susan Lammers en Albert Holtland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *