Zomer of wintertijd? Meerderheid in Overijssel wil stoppen met verzetten van de klok

Zomer of wintertijd? Meerderheid in Overijssel wil stoppen met verzetten van de klok

Vannacht gaat de wintertijd weer in en zetten Nederlanders de klok een uur terug. Voor veel mensen betekent dit een extra uurtje slaap, maar ook verwarring en ongemak. Een onderzoek onder een groot aantal Nederlanders laat zien dat vooral in Overijssel de roep om afschaffing van het halfjaarlijkse klokverzetten sterk is. Ruim 57,8% van de Overijsselaars wil dat de klok niet langer wordt verzet, een hogere score dan de landelijke voorkeur van 54,9%.

Zondagnacht om 3.00 uur gaat de klok een uur achteruit, waarmee officieel de wintertijd begint. Dit betekent dat het ’s ochtends weer iets eerder licht wordt en ’s avonds eerder donker. Veel Overijsselaars ervaren deze overgang als een verstoring van hun dagelijks ritme: bijna de helft (49,2%) zegt last te hebben van het verzetten van de klok. Voor 38,2% speelt het effect van daglicht op hun nachtrust een rol. Zij worden bijvoorbeeld te vroeg wakker door het vroege ochtendlicht, of hebben juist moeite met in slaap vallen als het ’s avonds langer licht blijft.

Meerderheid wil vaste zomertijd
Van de Overijsselaars die af willen van het klokverzetten, geeft de meerderheid (54%) de voorkeur aan een permanente zomertijd, zodat het ’s avonds langer licht blijft. Dit percentage ligt boven het landelijk gemiddelde, waar 48,5% voorkeur heeft voor zomertijd als standaardtijd. Wintertijd als standaardtijd blijft in Overijssel ook geliefd, met 38,1% van de respondenten die liever een vast wintertijdschema aanhoudt. Slechts 7,9% van de Overijsselaars geeft de voorkeur aan een geheel ander systeem, zoals het instellen van vier verschillende tijdzones.

Blijven wisselen of afstemmen met buurlanden?
Niet iedereen in Overijssel wil af van de tweejaarlijkse klokwissel: 33,3% vindt de huidige situatie prima en heeft geen problemen met het overschakelen tussen zomer- en wintertijd. Een deel van de Overijsselaars (9,2%) zou liever in samenwerking met buurlanden een tijdssysteem vaststellen, waarin de tijdzone door onderlinge afspraken wordt bepaald. Hiermee hopen zij praktische problemen te voorkomen die kunnen ontstaan door verschillen met nabijgelegen landen zoals Duitsland en België.

Terwijl de discussie over het afschaffen van de wisseling tussen zomer- en wintertijd blijft voortduren, zijn de meningen binnen Nederland nog steeds verdeeld. Tot die tijd blijft het voor de meeste Nederlanders toch even puzzelen: moet de klok nu vooruit, of juist achteruit?
Een handige tip: Voorjaar, klok een uur vooruit….

Wat vinden de inwoners van de gemeente Kampen?  Laat het ons weten…

Loading poll ...
Coming Soon
zomertijd of wintertijd?

Bron: Smulderstextiel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *