Terugkeer IJsselkogge naar Kampen met taart gevierd op Koggewerf

Terugkeer IJsselkogge naar Kampen met taart gevierd op Koggewerf

Op donderdag 11 juli stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om de IJsselkogge een plek op de Koggewerf te geven. Deze mijlpaal werd een dag later gevierd met het aansnijden van een Koggetaart, georganiseerd door D66 Kampen en CDA Kampen, in het bijzijn van tientallen belangstellenden.

Het besluit van de gemeenteraad kwam iets meer dan tien jaar nadat de Kamper gemeenteraad had besloten om de IJsselkogge droog te exposeren. Ter gelegenheid van dit feit serveerde het toenmalige raadslid Pascal Jacobs (D66) op 3 juli 2014 een speciale Koggetaart in de hal van het gemeentehuis.

De afgelopen tien jaar is er intensief gezocht naar een geschikte locatie om dit waardevolle nautische erfgoed tentoon te stellen. Gedurende deze periode hebben de fracties van D66 en het CDA nauw samengewerkt om een passende plek voor de IJsselkogge in Kampen te realiseren. Zo organiseerden zij onder andere in maart 2023 een drukbezocht Stadsdebat in de Sint Annakapel over het belang van de IJsselkogge.

Een dag na het groen licht van de gemeenteraad voor het tentoonstellen van de IJsselkogge op de Koggewerf, sneden commissielid Edward Boon (D66) en Jacolien van de Wetering (CDA) samen een speciale Koggetaart aan in de Taveerne om de terugkeer van de IJsselkogge naar Kampen te vieren. Dit gebeurde in aanwezigheid van vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge en de Stichting tot Behoud van Kamper Botters, die zich sterk hebben gemaakt voor het tentoonstellen van het nautisch erfgoed op de werf.

Naast de vrijwilligers waren ook vertegenwoordigers van het Stedelijk Museum, Kampen Partners, Evenementenplatform Kampen en raadsleden Martine van Bruggen (GBK), Elina Schmidt-Blokzijl (GBK), Gerben Wijnja (D66), Niek Teune (CDA) en Henk Selles (CDA) aanwezig bij het aansnijden van de taart. Evenals wethouders Wonink en Boddeus, die namens het college de terugkeer van de IJsselkogge naar Kampen vierden.

Raadslid Jacolien van de Wetering (CDA) benadrukte: “De IJsselkogge hoort in Kampen; het is onderdeel van ons erfgoed. Met dit geschiedenisstuk van ongekende omvang wordt het historische karakter van de binnenstad verder versterkt. Een levendige stad is een aantrekkelijke stad; voor bedrijven, bewoners en bezoekers.”

Van de Wetering ziet bij de plaatsing op de Koggewerf koppelkansen: “Bij de Koggewerf komt alles samen. De Kamper Kogge en gedreven vrijwilligers met enorme kennis. Hier kan het verhaal van het rijke Hanzeverleden van Kampen worden beleefd. Door bijvoorbeeld scholieren en toeristen. De Koggewerf brengt de IJsselkogge tot leven.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *