Opening van gratis bandenpomp in IJsselmuiden

Opening van gratis bandenpomp in IJsselmuiden
Wethouder Erik Faber neemt bandenpomp in gebruik | Foto © KampenLive

Voordat de vakantieperiode begint kunnen inwoners van IJsselmuiden en omgeving vanaf 11 juli 24/7 gebruikmaken van een slimme bandenpomp, strategisch geplaatst op het nieuwe parkeerterrein bij Schans-Buitenwacht, achter het politiebureau. Met deze innovatieve pomp kunnen automobilisten gratis en eenvoudig de bandenspanning van hun voertuig controleren en aanpassen, wat resulteerde in brandstofbesparing en verminderde bandenslijtage.

De officiële opening van de bandenpomp vond afgelopen donderdag 11 juli plaats, waarbij wethouder duurzaamheid Erik Faber de ceremonie verrichtte. Tijdens de opening benadrukte hij het belang van deze voorziening voor een schonere en klimaatvriendelijkere samenleving. “Als gemeente willen wij met een gratis bandenpomp inwoners schoner en klimaatvriendelijker de weg op helpen. Nu er ook een pomp in IJsselmuiden is, is het voor nog meer inwoners toegankelijk om heel eenvoudig te besparen,” aldus Faber.

Schonere en veiligere samenleving
Banden verliezen altijd langzaam lucht, waardoor meer dan 60% van de auto’s met een te lage bandenspanning rijdt. Dit leidt tot hogere brandstofkosten, meer uitstoot van CO2, fijnstof en uitlaatgassen, langere remwegen en snellere bandenslijtage. Goed opgepompte banden zorgen daarentegen voor minder verspilling, veiligere ritten en minder geluidsoverlast. De slimme bandenpomp in IJsselmuiden is de tweede in de gemeente Kampen. De eerste, geïnstalleerd op het Burgemeester Berghuisplein in februari 2022, heeft al meer dan 11.000 automobilisten geholpen. Dit resulteerde in een gemiddelde besparing per auto van €30,27 en 27,9 kg CO2. Tot nu toe hebben deze pompen samen €311.312,55 en 307,6 ton CO2 bespaard.

De bandenpomp is ontworpen om zeer gebruiksvriendelijk te zijn. Automobilisten hoeven niet meer in de handleiding van hun auto te zoeken, aangezien de juiste bandenspanning eenvoudig kon worden opgevraagd door het kenteken in te voeren. Het touchscreen display begeleid gebruikers stap voor stap bij het instellen van de juiste spanning. Na afloop worden dan direct de besparingen in euro’s, liters brandstof en verminderde CO2-uitstoot getoond.

De pomp werkt op zonne-energie en is gemaakt van duurzame materialen, wat bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid van het initiatief. Het gemak van gebruik moet automobilisten aanmoedigen om vaker de bandenspanning te controleren, wat niet alleen gunstig is voor de portemonnee, maar ook voor het milieu en de verkeersveiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *