Gemeente plaatst kentekencamera’s voor veiligheid en leefbaarheid in Kamper binnenstad

Gemeente plaatst kentekencamera’s voor veiligheid en leefbaarheid in Kamper binnenstad
Foto © KampenLive

Definitieve Oplossing voor Beperken Verkeer in Winkel- en Voetgangersgebied Binnenstad

De binnenstad van Kampen krijgt kentekencamera’s om het verkeer, zoals auto’s en brom- en snorfietsen, zoveel mogelijk uit het winkel- en voetgangersgebied te weren. Dit initiatief is bedoeld om de veiligheid en leefbaarheid in de binnenstad te vergroten. De nieuwe camera’s vervangen de huidige paaltjes en controleren via kentekenregistratie of voertuigen toestemming hebben om het gebied te betreden. Laden en lossen voor leveranciers en toegang voor omwonenden blijft mogelijk tijdens venstertijden, terwijl hulpdiensten altijd toegang houden. De gemeente verwacht het camerasysteem in de loop van 2025 in te voeren.

De gemeente Kampen heeft onlangs onderzocht wat de beste methode is om verkeer in het winkel- en voetgangersgebied te beperken. Uit het onderzoek bleek dat kentekencamera’s de meest effectieve oplossing zijn, omdat ze naast auto’s en vrachtauto’s ook brom- en snorfietsen kunnen controleren. Dit in tegenstelling tot handmatig bediende paaltjes en automatisch bewegende paaltjes (pollers), die deze voertuigen niet kunnen weren. Vertegenwoordigers uit de binnenstad, waaronder ondernemers, de wijkvereniging en de politie, hebben hun voorkeur uitgesproken voor de kentekencamera’s. Deze camera’s maken het mogelijk om overtreders te identificeren en te beboeten.

Wethouder Richard Boddeus verklaarde: “Het versterken van een autoluwe binnenstad vraagt om een slimme en effectieve manier om verkeer te beperken. Met deze camera’s kunnen we brom- en snorfietsen die overlast veroorzaken ook controleren en maken we het winkel- en voetgangersgebied veiliger.”
Wethouder Bas Wonink voegde daaraan toe: “Kampenaren zijn trots op hun binnenstad. Inwoners en bezoekers komen er graag om te winkelen, uit te gaan en tijd door te brengen. Dit camerasysteem draagt bij aan een veilige, leefbare, gastvrije en gezellige binnenstad voor iedereen.”

In de komende periode gaat de gemeente aan de slag met het aanbestedingstraject voor de aanschaf van de kentekencamera’s. Daarna kan het systeem ingevoerd worden, wat naar verwachting in de loop van 2025 zal gebeuren. Er komt een apart traject om betrokkenen te informeren over de exacte invoeringsdatum en de details van het nieuwe systeem.

De automatisch stijgende en dalende paaltjes (pollers) zijn sinds 2020 defect. Aanvankelijk was het plan om deze niet te vervangen, maar in te zetten op toezicht, handhaving en verkeersborden, wat echter te veel overlast veroorzaakte. Sindsdien staan er paaltjes die de handhavers met de hand omhoog en omlaag moeten zetten. Met de invoering van kentekencamera’s komt er nu een structurele en effectieve oplossing om de toegang tot het winkel- en voetgangersgebied in de binnenstad te beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *