Historische botters veroveren het Ketelmeer tijdens de Oostwal Botterrace 2024 

Historische botters veroveren het Ketelmeer tijdens de Oostwal Botterrace 2024 
De historische Botters opgesteld in de Buitenhaven. foto - © KampenLive

Vandaag vindt de 28e Oostwal Botterrace 2024 plaats, waarbij een groot aantal historische botters op het Ketelmeer de strijd met elkaar aangaan. Deze jaarlijkse race, georganiseerd door de Stichting tot Behoud van Kamper Botters, trekt veel belangstelling van zowel deelnemers als toeschouwers.

De Oostwal Botterrace wordt traditioneel gehouden op de laatste zaterdag van juni en vormt een eerbetoon aan de botter, een vissersvaartuig dat ooit een alledaags verschijnsel was op de voormalige Zuiderzee. De deelnemende botters komen uit verschillende plaatsen rondom de vroegere Zuiderzee, wat de race een historisch en cultureel karakter geeft.

De dag begon met een schippersontbijt, waar de bemanningen van de botters zich konden voorbereiden op de uitdagende race. Om 10.00 uur vertrokken de botters vanaf het stadsfront van Kampen en voeren ze richting het Ketelmeer, een prachtig schouwspel voor de vroege toeschouwers langs de IJssel. De eigenlijke wedstrijd start rond 12.00 uur op het Ketelmeer.

Rond de klok van 17.00 uur worden de botters weer terugverwacht in de haven van Kampen. Hier zullen de resultaten bekend worden gemaakt en de winnaars gehuldigd. De terugkeer van de botters zal ongetwijfeld wederom een prachtig zicht bieden voor de vele toeschouwers die zich aan de waterkant hebben verzameld.

Naast de sportieve strijd biedt de Oostwal Botterrace ook een gelegenheid voor bedrijven uit Kampen en omstreken om mee te varen en zo een band op te bouwen met de maritieme geschiedenis van de regio. Dit evenement draagt bij aan het behoud van de prachtige botters die een belangrijk deel van het Nederlandse erfgoed vormen.

Oostwal botter race 2024_6
Oostwal botter race 2024_7
Oostwal botter race 2024_5
Oostwal botter race 2024_4
Oostwal botter race 2024_3
Oostwal botter race 2024_2
Oostwal botter race 2024
IMG_7890
previous arrow
next arrow

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *