Wethouder Faber neemt eerste slimme afvalbak in gebruik in Kampen

Wethouder Faber neemt eerste slimme afvalbak in gebruik in Kampen
Wethouder Erik Faber neemt de allereerste slimme afvalbak van de gemeente Kampen in gebruik. foto ©KampenLive

Vandaag (vrijdag) heeft wethouder Erik Faber de primeur gehad om de allereerste slimme afvalbak van de gemeente Kampen in gebruik te nemen. Deze innovatieve afvalbak, ontwikkeld door Mr. Fill, maakt deel uit van een groter initiatief waarin in totaal tien zelfpersende afvalbakken op zonne-energie worden geïnstalleerd in de binnenstad van Kampen. Het doel is om zwerfafval te verminderen en de reinigingskosten te verlagen.

Met een duidelijk enthousiasme deelde wethouder Erik Faber zijn visie: “Wij streven naar een uitnodigende en opgeruimde binnenstad voor zowel inwoners als bezoekers. In een schone omgeving voelt iedereen zich fijner. Met deze slimme afvalbakken willen we niet alleen de stad schoner maken, maar ook de kosten voor afvalbeheer verlagen en het opruimen leuker maken.”

De Mr. Fill afvalbakken, uitgerust met een zelfpersend systeem, bieden vijf tot zeven keer meer capaciteit dan reguliere bakken, waardoor ze minder vaak geleegd hoeven te worden. Een ingebouwde sensor, gevoed door zonne-energie, meet voortdurend de vulgraad van de bak. Hierdoor kunnen ledigingsrondes efficiënter worden gepland, wat resulteert in minder personeelsinzet en kostenbesparing. Het succes van deze technologie is elders al bewezen, en nu wordt nauwlettend gevolgd of het ook in Kampen dezelfde positieve effecten zal hebben.

Wat deze afvalbakken nog unieker maakt, is het ingebouwde geluidssysteem. Op een positieve manier worden inwoners en bezoekers aangemoedigd om verpakkingen, peuken, kauwgom en ander vuil weg te gooien. Het is echter belangrijk te benadrukken dat het de bedoeling is om alleen specifiek afval in deze bakken te deponeren, terwijl huisafval in de daarvoor bestemde ondergrondse containers moet worden gedeponeerd. De gemeente hoopt hiermee een nieuwe stap te zetten in het creëren van een schone, duurzame en aantrekkelijke omgeving voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *