Kampen wil rijke academische verleden leven houden met jaarlijks symposium en indrukwekkende ontdekkingswandeling

Kampen wil rijke academische verleden leven houden met jaarlijks symposium en indrukwekkende ontdekkingswandeling
Foto © KampenLive

Het college van burgemeester en wethouders van Kampen heeft aangekondigd dat er de komende drie jaar €5.000 per jaar beschikbaar wordt gesteld voor een jaarlijks symposium en een eenmalig bedrag van €5.000 voor het ontwikkelen van een historische wandeling. Deze initiatieven zijn bedoeld om het rijke academische verleden van Kampen levend te houden, vooral nu de Theologische Universiteit naar Utrecht is verhuisd.

Met het vertrek van de Theologische Universiteit ontstond de wens om de relatie met het theologische verleden te behouden. Een werkgroep heeft nagedacht over een eigentijdse doorstart van het academische verleden van de stad. Burgemeester Sander de Rouwe benadrukt het belang van het behouden van de geschiedenis, gezien Kampen vroeger niet alleen een theologenstad was, maar ook bekend stond als een Hanze-, garnizoen-, en sigarenstad.

Het beoogde symposium, met landelijke uitstraling, zal jaarlijks plaatsvinden en zich richten op het snijvlak van theologie en het publieke domein. Onderwerpen zoals Europa, klimaat & duurzaamheid, en duurzame gemeenschappen zullen worden behandeld met toonaangevende sprekers.

Daarnaast wordt voorgesteld om een toeristische wandelroute te creëren langs historische plaatsen die verband houden met de theologische geschiedenis van Kampen. Deze route zal worden geïntegreerd in een boek over de Theologische Universiteit Kampen | Utrecht 1854-2024 en past binnen de bredere historische context van Kampen als Hanze-, garnizoen-, sigaren- en academiestad. De wandeling zal gereed zijn tegen 2024, wanneer het eerste symposium plaatsvindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *