Gratis bloemzaad ophalen bij een voedselbank voor bijen

Gratis bloemzaad ophalen bij een voedselbank voor bijen

In Kampen zijn er de komende dagen meer dan tien punten waar gratis een zakje bloemzaad opgehaald kan worden om de bijen te helpen. Verschillende particulieren als ook bedrijven zijn komende dagen een voedselbank voor bijen. Deze voedselbanken zijn te vinden op Locaties Voedselbanken voor Bijen – Voer de Bij Bij

Bestuivende insecten hebben hulp hard nodig, want het gaat helaas niet goed met ze door gebrek aan voedsel en nestelplekken en vervuiling. Iedereen heeft hier wel van gehoord en alle beetjes helpen dus daarom is het van groot belang dat er wordt bij-gevoerd. De voer de Bij Bij campagne startte in 2018. Toen werden er 250 Voedselbanken voor Bijen geopend. Nu-5 jaar verder- zijn dat er 3000 geworden. Door deze opschaling worden er veel meer mensen bereikt en kunnen er veel meer bijen worden gevoed. Elk zakje bloemzaad dat uitgedeeld wordt is goed voor twee vierkante meter bloemen. Een deel van de campagne wordt gesponsord door bedrijven, maar dat is nog niet kostendekkend. Door crowdunding in de vorm van bijvoorbeeld een donatie van €0,50 cent bij het afhalen van een zakje bloemzaad kan de campagne gefinancierd worden. Een donatie is niet verplicht, maar het helpt wel mee.

Vanaf vandaag tot en met 22 april staan alle afhaalpunten in Nederland op een online kaart, waaronder dus ook de afhaallocaties in Kampen. Kies hier je gewenste punt om af te halen. Je kunt dan via de mail contact opnemen en een afspraak maken om een zakje met bloemzaadjes op te halen.

Het zaadmengsel dat wordt uitgedeeld bestaat uit inheemse planten met hele smaakvolle bloemen, zowel éénjarige planten als meerjarige planten. Deze planten stellen niet veel eisen aan hun groeiplek, zodat ze onder verschillende omstandigheden kunnen groeien. Er is bewust gekozen voor zowel éénjarige als meerjarige bloemen. Meerjarige bloemen komen jaarlijks terug voor de insecten. Bovendien hoef je de grond niet jaarlijks te bewerken en daar hebben insecten profijt van. Ongeveer 75% van de soorten Nederlandse bijen nestelt en overwintert in de grond, dan is bodembewerking voor hen niet fijn. Achter op het zakje met bloemzaad staat wat voor zaadmengsel er in zit.

Door de mix in het bloemenmengsel kun je verschillende soorten bijen verwachten, ook hommels zullen aangetrokken worden door deze bloemen.

Tips om te zaaien: Tips om te zaaien | Voer de Bij bij | The Pollinators

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *