ChristenUnie: “Rijk moet meebetalen aan restauratie Bovenkerk in Kampen”

ChristenUnie: “Rijk moet meebetalen aan restauratie Bovenkerk in Kampen”

De ChristenUnie roept op tot financiële steun van de overheid bij de restauratie van de Bovenkerk in Kampen. De grootste kerk van Noord-Nederland kampt met verzakkingen en moet daarom gerestaureerd worden. Echter, de kosten zijn te hoog voor de Protestantse Gemeente Kampen, de gemeente Kampen of zelfs de provincie Overijssel om alleen te dragen.

Het ChristenUnie-Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf stelt tijdens een bezoek aan de Bovenkerk dat de staatssecretaris van Cultuur & Media, Gunay Uslu, moet helpen bij de financiering van de restauratie: “De Bovenkerk heeft grote historische, culturele, muzikale en maatschappelijke waarde en is onmisbaar voor Kampen en Noord-Nederland. Ik hoop dat de staatssecretaris dit ook inziet en de gemeente en provincie ondersteunt bij de restauratiekosten”.

De zijbeuken van de kerk werden anderhalf jaar geleden al in de steigers gezet. Meer recent werd er gewerkt aan het orgel en de beelden daarboven. De oorzaak van de schade ligt in de fundering van de Bovenkerk, die niet diep genoeg in de veen- en kleigrond staat. Naast een restauratie van de kerk zelf, moet er ook onderzoek komen naar de herfundering van de kerk. Op die manier kan de belangrijke Bovenkerk niet slechts voor één generatie open blijven, maar voor veel langere tijd.

De Protestantse Gemeente Kampen, de gemeente Kampen en de provincie Overijssel dragen elk bij aan de restauratiekosten van ongeveer twee miljoen euro. Voor de provincie gaat het om 700.000 euro. Er is echter nog steeds 1,3 miljoen euro nodig en dat is veel meer dan wat de Protestantse Gemeenten en de gemeente kunnen bijdragen. Van der Graaf benadrukt: “Het gaat hier om een zeer groot rijksmonument. De overheid kan niet van regio’s verwachten dat zij zelf de volledige kosten dragen van een restauratie. Ik hoop echt dat de staatssecretaris met een oplossing komt”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *