Ned Air 2Bruggenloop keert terug in de Oudestraat!

Ned Air 2Bruggenloop keert terug in de Oudestraat!
Foto © KampenLive / Jet Kattenberg

Over honderd dagen, op zaterdag 25 maart 2023, staat de vierde editie van het grootste hardloopevenement van Kampen op de kalender: De Ned Air 2Bruggenloop. Aankomende editie gaat net als bij de eerste editie weer door het centrum van Kampen!

De eerste editie in 2019 trok 1200 deelnemers verdeeld over de afstanden 5, 10 en 15 kilometer. De start en finish waren destijds in de Oudestraat ter hoogte van de nieuwe toren. In 2020 kon het evenement niet doorgaan in verband met het coronavirus. Mede door het grote aantal deelnemers en de coronamaatregelen die in 2021 en 2022 golden werd besloten het start en finish terrein te verplaatsen naar het Van Heutszplein en IJsselkade. Hier was het makkelijker om afstand te houden en had het winkelend publiek alle ruimte in de Oudestraat.

Onder de Nieuwe toren door!
De vierde editie keert weer terug in de gezelligste winkelstraat van Nederland. De start en finish van het hardloopevenement blijven vanwege de populariteit van de loop wel op de IJsselkade, maar na het startschot lopen de deelnemers door de Oudestraat, langs het Stedelijk Museum Kampen richting de stadsbrug. “De IJsselkade is mooi, maar de eerste kilometer door de Oudestraat benedenstrooms is gezelliger”, aldus Jens Tybout, mede organisator van het evenement. De Stadsbrug en de Molenburg blijven uiteraard onderdeel van het parcours, maar ook de laatste kilometer gaat vanaf dit jaar door Oudestraat en niet meer het Bolwerk en Buitenkade. Na de nodige kilometers komen lopers vanuit het Stadspark via de Broederpoort het centrum weer in, gevold door een nieuw spektakel stuk de Nieuwe Toren. In de Torenstraat rollen we letterlijk de oranje loper uit voor de lopers, en als ze onder de nieuwe toren doorlopen worden deelnemers onthaald met live muziek op het Koeplein en in de Oudestraat. De laatste meters van het parcours gaan vanaf de Nieuwe Toren door de Oudestraat naar de IJsselkade waar de finish wacht. “In Rotterdam hebben ze de Coolsingel, wij hebben de Oudestraat” grapt Jeroen van Veen, organisator vanaf het eerste uur. We zorgen voor live muziek langs het gehele parcours en vooral in de Oudestraat.

Door de aanpassingen in het parcours zijn het aantal oversteekplaatsen verminderd en aantal en bochten uit het 10 kilometer parcours gehaald voor de deelnemers. Het parcours van de 10 kilometer is opnieuw gecertificeerd door de Atletiekunie, waardoor er dus ook records gelopen kunnen worden. Jens Tybout: “Zo garanderen we een van de snelste 10 kilometer parcours van Nederland en wordt het ook voor topatleten aantrekkelijk om mee te doen aan de hoofdafstand van de Ned Air 2Bruggenloop. We gaan voor een record aantal deelnemers en een nieuw parcoursrecord.”

Nieuw is de Cityrun
Wat betreft de afstanden is er ook het een en ander veranderd ten opzichte van eerdere edities. De 15 kilometer heeft sinds vorig jaar plaats gemaakt voor de halve marathon en vanaf dit jaar wordt de 5 kilometer omgedoopt tot Cityrun. Naast de iconen zoals het Stedelijk museum en de Nieuwe toren waar deelnemers langs lopen, gaat de 5 kilometer Cityrun dwars door de Bovenkerk. “Met de klokken die luiden en orgelklanken zal dit voor deelnemers een indrukwekkende ervaring worden”, aldus Van Veen.

Inschrijven kan via de website van de Ned Air 2bruggenloop. www.2bruggenloop.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *