Maatregelen tegen hennepplantages in Kampen

Maatregelen tegen hennepplantages in Kampen

Hennepplantages, we kennen ze van de foto’s, de berichten in de media, en heel soms van de buren, maar wat gebeurt er als er daadwerkelijk wordt opgetreden tegen het illegaal kweken van wiet/hennep, en wat kan de gemeente er tegen doen? Dit kan per gemeente verschillen. Één van onze redacteuren ging op onderzoek om duidelijk te krijgen hoe het een en ander in zijn werk gaat en wat de consequenties zijn.

De laatste 4 jaar zijn alleen al in de wijk Brunnepe 6 henneplantages ontdekt en ontmanteld. In de gehele gemeente Kampen waren dit er in toaal 16 stuks, met een piek in 2020. In dat jaar werden 10 henneplantages aangetroffen. De plekken waar de plantages aangetroffen worden variëren. Zo worden de laatste tijd in heel het land plantages aangetroffen op zolders, in kelders, in schuren, tuinhuisjes, kruipruimtes, bedrijfspanden en in achtertuinen.

De gemeente Kampen: “Bij het aantreffen van een illegale hennepkwekerij wordt de kwekerij altijd ontmanteld. Hierbij worden de planten en apparatuur in beslag genomen. Bij een eerste constatering wordt een waarschuwingsbrief gestuurd en wordt uigelegd wat (bij een volgende overtreding) dit voor de ‘huisvesting’ van de bewoner van het huis kan betekenen. Daarnaast vindt strafrechtelijke vervolging plaats door het Openbaar Ministerie. Bij een tweede constatering wordt de woning in principe voor 3 of 6 maanden gesloten. De gemeente beoordeeld per zaak of sluiting proportioneel is.”

Gaat het om een huurwoning, dan wordt de woningcorporatie geïnformeerd door de politie of de gemeente. Zij verzoeken de huurder dan om de huur op te zeggen. Doet de huurder dit niet, dan start de woningcorporatie een ontbindingsprocedure via de rechter. De huurder kan daarna voor een bepaalde periode geen woning meer bij de woningcorporatie huren, en staat men dus per direct op straat. In de afgelopen jaren heeft er, bij geen van de aangetroffen hennepplantages, gedwongen woningsluiting plaatsfgevonden. Volgens de gemeente helpt het sluiten van een woning om de openbare orde in de buurt te herstellen en de illegale activiteiten te stoppen.

Wat zijn de gevolgen van een wietplantage?
De kans op kortsluiting en daardoor brand en/of ontploffing is erg groot. Ook hebben hennepplanten veel water nodig om te kunnen groeien. Dit kan lekkage, vochtproblemen en zelfs wateroverlast tot gevolg hebben. Daarnaast brengen hennepkwekerijen vaak criminele activiteiten met zich mee zoals de handel in drugs.

Als je denkt dat er ergens een hennepkwekerij is, meld dit dan aan de politie via 0900-8844. Dit kun je natuurlijk ook anoniem doen via ‘Meld Misdaad Anoniem’, telefoonnummer 0800-7000. Voor meer informatie hierover kun je terecht op www.meldmisdaadanoniem.nl

Hoe herken je een hennepkwekerij? Dat wisselt wel eens. Maar meestal komt het volgende voor:

  • Een zoemend of ronkend geluid bij de buren. Dat kan een verkeerde aanpassing zijn in de meterkast. Dus een verkeerde aanleg van elektriciteit.
  • Een sterke henneplucht (sterke, zoete en weeïge lucht). Kwekers zijn vaker slim om die lucht te voorkomen.
  • let op beslagen of afgeplakte ramen.
  • Gordijnen die nooit opengaan.
  • Een lekkage op een vreemde plek in of bij de woning.
  • Warme en/of vochtige muren.

Een hennepkwekerij trekt vaak ongure types aan. Zij gaan vaak op vreemde tijden de woning in of uit. Bewoners die nooit of heel kort op vaste tijdstippen thuis zijn. Of vinden er bouwwerkzaamheden en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen plaats.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *