Stille Tocht – Herdenking wegvoering Kamper Joden 1942-2022 (80 jaar)

Stille Tocht – Herdenking wegvoering Kamper Joden 1942-2022 (80 jaar)

De commisie Kerk en Israel van de PKN gemeente in Kampen organiseert eens in de 5 jaar een stille tocht om de uit Kampen  gedeporteerde Joodse stadsgenoten te herdenken.

“We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen: een groep mensen, die zich op grond van etniciteit, ras of geloof onderscheidt van de rest van de gemeenschap wordt opgepakt door de plaatselijke autoriteiten in onze eigen stad, gedeporteerd en uiteindelijk vermoord.”

Toch is dat exact wat er gebeurde op die duistere dag, 80 jaar geleden, 17 november 1942. De Duitse bezetters haalden die avond alle Joodse medeburgers van onze stad uit hun huizen, daarbij geholpen door het overgrote deel van de plaatselijke politie. Na de nacht doorgebracht te hebben in de Buitensoos, werden zij de volgende ochtend afgevoerd naar het doorgangskamp Westerbork. Van daaruit werden zij in veewagons gedeporteerd naar Duitsland om daar direct (of enige tijd later, als zij als arbeidskracht nog bruikbaar waren) te worden vermoord.

De Joodse gemeenschap die uit Kampen is weggevoerd is nooit meer teruggekeerd. De sjoel (synagoge) is sindsdien niet meer voor haar oorspronkelijke functie als Godshuis gebruikt. Een indrukwekkende gevelsteen met een tekst uit Habakuk 2 vers 11: ‘Een steen weent uit de muur’ met daarop de namen van de gedeporteerde Joden herinneren er ons aan, dat er ooit een Joodse gemeente in Kampen is geweest. Om deze gebeurtenis blijvend onder de aandacht te brengen vindt er voor de vierde keer (om de vijf jaar) een herdenkingstocht plaats.

Op donderdag 17 november om 19:20 uur verzamelen de deelnemers zich op de parkeerplaats tegenover station Kampen. Aan de deelnemers wordt gevraagd om een glazen pot met een waxinelichtje mee te nemen. Vanaf de parkeerplaats zal de stoet zich rond 19:30 uur in beweging zetten. Om circa 19:45 uur is de verwachte aankomst bij de synagoge, waar u naar eigen inzicht uw medeleven kunt tonen door het leggen van een bloem, een kaartje, het plaatsen van uw waxinelichtje, enzovoorts. Aansluitend zal er een sobere plechtigheid worden gehouden in de Lampetpoort, direct naast de synagoge, die om ca. 20:00 uur zal worden beëindigd. We gedenken onze Joodse stadsgenoten en tonen daarmee ons respect voor hen.

Foto’s Ewald Pikkert / Kampen Live

“We tonen in ons gedenken de schaamte die ons bevangt dat dit in onze stad heeft kunnen plaatsvinden. We willen met het houden van deze tocht een signaal afgeven naar de toekomst, dat zoiets in Kampen noch elders ooit weer mag gebeuren. Als gemeente van Jezus Christus voelen wij ons onopgeefbaar verbonden met dit volk, waarmee God door lijden heen tot Zijn doel zal komen.” Aldus de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *