Stop met plastic wegwerpbekers bij Kamper evenementen!

Stop met plastic wegwerpbekers bij Kamper evenementen!

Hart voor Kampen heeft het college gevraagd om te stoppen met de plastic wegwerpbekers tijdens evenementen. In plaats daarvan zouden recyclebare bekers gebruikt kunnen worden.

Als een evenement geëindigd is, is pas zichtbaar hoeveel afval dit met zich meebrengt. Tegen het einde van de dag ligt een festivalterrein vaak bezaaid met plastic bekers. Heel slecht voor het milieu, dat zal je niet verbazen.

Steeds meer festivals stoppen met het gebruiken van deze wegwerpbekers. De oplossing is een muntje dat je bij de bar kunt inwisselen voor een recyclebare beker. Dat gooi je na gebruik niet op de grond, maar lever je in als je een nieuw drankje haalt. Even geen dorst? Dan krijg je het muntje terug. Op die manier wordt er minder wegwerpplastic gebruikt en belandt er minder plastic in de natuur. De inwisselbare bekers gaan aan het eind van het evenement naar een recyclingfabriek of ze krijgen een sopje. Klaar voor hergebruik.

De grootste festivalorganisator van Nederland, Mojo, deed dit jaar vier proeven om het systeem te testen. “De bekers worden ingezameld, komen in een perscontainer terecht en worden dan opgehaald. Het is wat extra werk aan de bar, maar het bespaart weer flink in schoonmaak. Het scheelt enorm als er niet 100.000 bekers op de grond liggen”, aldus Mojo.

Hart voor Kampen heeft het college gevraagd om dit ook toe te gaan passen op de evenementen in Kampen en dit op te nemen in de vergunning. Het wachten is nu op een antwoord van het college.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *