Gemeente Kampen, schroothandelaren, recyclingbedrijven en partners slaan handen ineen om afvalbranden tegen te gaan

Gemeente Kampen, schroothandelaren, recyclingbedrijven en partners slaan handen ineen om afvalbranden tegen te gaan
Archief foto industriebrand © KampenLive

Gemeente Kampen heeft Schroothandel Regelink, Hoeben Metalen, Recycling Kampen en Brink Recycling om tafel gevraagd om afvalbranden tegen te gaan. De gesprekken richten zich op de vraag hoe de duur en impact van afvalbranden verminderd kan worden. Ook bespreken partijen hoe de weg naar Den Haag of zelfs Europa bewandeld kan worden om aan regelgeving te werken.

De gesprekken vinden plaats op initiatief van burgemeester Sander de Rouwe. Het plan hiervoor ontstond na de laatste brand bij schroothandel Regelink. “Het eerste rondetafelgesprek is intussen achter de rug. We hebben de problematiek rondom accu’s en lithium-ion batterijen in relatie tot afvalbranden doorgenomen en bekeken welke stappen we kunnen zetten om de duur en impact van afvalbranden te verminderen. Het gesprek heeft duidelijk gemaakt dat in elke schakel van de keten kansen liggen om de risico’s te beperken en zo goed mogelijk voor te bereiden op een brand. Daar gaan we verder mee aan de slag. Binnenkort volgt ook een werksessie op de brandweerkazerne over meer preventieve maatregelen.”

Gezamenlijk belang
Een snelle of eenvoudige oplossing ligt niet voor de hand, volgens burgemeester de Rouwe. “Het begint ermee dat alle betrokken partijen vanuit een gezamenlijk belang de urgentie zien. Dat is gelukt. De volgende stap is om ‘aan de voorkant’ te beginnen en ervoor te zorgen dat afval nóg beter wordt gescheiden. Hoe minder accu’s en lithium-ion batterijen bij het afval, hoe minder kans op brand.” Het kan zijn dat we daarvoor naar Den Haag of Brussel moeten, weet de burgemeester. “Dat doen we als gemeente Kampen niet alleen. We willen samen optrekken met Veiligheidsregio IJsselland, de branchevereniging Metaal Recycling Federatie (MRF) en provincie Overijssel om het onderwerp hoog op de agenda te krijgen. Landelijke of Europese wet- en regelgeving kan een belangrijk instrument zijn om ervoor te zorgen dat het beter scheiden van afval ook daadwerkelijk gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan het al eerder geopperde statiegeld op het inleveren van accu’s en lithium-ion batterijen. Deze onderdelen zitten bijvoorbeeld in elektrische fietsen, auto’s en mobiele telefoons. Dus die gebruiken we allemaal en we kunnen dus allemaal een bijdrage leveren door lithium-ion batterijen en accu’s in te leveren bij de milieustraat of bij een winkel die batterijen inneemt. Gooi lithium-ion batterijen en accu’s vooral niet bij het gewone afval” roept De Rouwe op. De gemeente roept bedrijven ook op om inwoners meer te betrekken bij het sorteer- en verwerkingsproces van afval- en grondstoffen. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van een open dag.

Duurzaam en circulair
De afval- en recyclingbranche staat de komende jaren voor een grote uitdaging. De ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zijn immers groot. Grondstoffen worden zo hoogwaardig mogelijk gerecycled en hetgeen wat overblijft wordt op een milieuverantwoorde wijze verwerkt. Deze ambities gaan ook gepaard met de nodige risico’s, zoals een toename van lithium-ion batterijen en accu’s. De verwachting is dat het gebruik hiervan steeds verder zal toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *