Toeslagenschandaal: Geen kinderen uit Kampen

Toeslagenschandaal: Geen kinderen uit Kampen

In de gezinnen van de slachtoffers van het Toeslagenschandaal in de gemeente Kampen zijn geen kinderen uit huis geplaatst. Dat antwoordde de gemeente Kampen op schriftelijke vragen van Hart voor Kampen. Hart voor Kampen wilde weten of er ook kinderen uit Kampen zijn die, in verband met het toeslagenschandaal, onterecht uithuisgeplaatst waren.

Gemeente Kampen: “Er zijn geen gevallen in Kampen naar voren gekomen. Om zeker te zijn zouden de bestanden van slachtoffers van de toeslagenaffaire en uithuisgeplaatste kinderen gekoppeld moeten worden. Dit mag echter niet op grond van privacywetgeving. De minister-president heeft toegezegd om de bestanden toch te gaan koppelen om versnelling in het proces te brengen. Dan kunnen de ouders die het betreft, gericht benaderd en geholpen worden door het landelijke Ondersteuningsteam (OT). Dit komt ook tegemoet aan de wens van de kamer om meer actie”.

De gemeente heeft met tweederde van de 65 slachtoffers van de toeslagenaffaire in Kampen contact gehad. De andere slachtoffers gaven aan geen contact met de gemeente te willen. Hart voor Kampen wilde weten waarom deze mensen geen contact wilden. Wat heeft de gemeente gedaan om wél contact met deze mensen te krijgen?

Gemeente Kampen: “Er is op diverse manieren en contact gezocht. Er zijn oproepen in De Brug en op sociale media geplaatst in 2021. Er volgden belrondes in de eerste helft 2021 om slachtoffers die door de Belastingdienst zijn gemeld direct te benaderen. Ook verscheen er in november nog een oproep van de gemeente in De Brug en De Stentor n.a.v. actie om gemeentelijke schulden kwijt te schelden.

“Er is verschil in de mate waarin de slachtoffers gedupeerd zijn. Er zijn mensen die zelf de schulden konden oplossen, bijvoorbeeld omdat de vordering relatief laag was (enkele duizenden euro’s) of omdat familie is bijgesprongen. Een ander voorbeeld is iemand die zijn hypotheek heeft verhoogd. Dit zijn voorbeelden van mensen die geen hulp van de gemeente willen”, aldus de gemeente.

Tenslotte verwijst de gemeente naar Het Ondersteuningsteam: “Slachtoffers van de Toeslagenaffaire zijn rechtstreeks benaderd door het herstelteam van de Belastingdienst met informatie over het Ondersteuningsteam. De aanmelding bij het OT loopt via de jeugdinstelling of gemeente. Ook hier geldt weer dat, zoals aangegeven, bestanden gekoppeld gaan worden zodat het OT deze mensen rechtstreeks kan benaderen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *