Duizenden jonge palingen uitgezet voor Kampen en Zwartewaterland

Duizenden jonge palingen uitgezet voor Kampen en Zwartewaterland

Afgelopen zaterdag werden in de gemeenten Kampen en Zwartewaterland zo’n 15.000 jonge palingen uitgezet in het Ganzendiep, de IJssel en het Zwartewater. Dit gebeurt op initiatief van peurvereniging KIJG. Traditioneel organiseert KIJG dit natuurproject in samenwerking met De Stadserven Kampereiland e.o., de gemeenten Kampen en Zwartewaterland en de Stichting DUPAN.

Met deze uitzet van jonge palingen wordt op geheel vrijwillige basis bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Nederland. De peurvereniging bracht via haar leden geld bijeen voor de aankoop van de jonge visjes. De Stichting DUPAN heeft via het Eel Stewardship Fund® het totale bedrag verdubbeld tot 6.000 euro. KIJG en DUPAN dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. De hoeveelheid paling die KIJG uitzet, is dan ook vele malen groter dan er door de 40 actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis wordt gevangen.

Dat vangen van de paling doen de verenigingsleden volgens een eeuwenoude traditie. Een peur is een kluwen van regenwormen, die de peurder ’s nachts aan een korte hengel in het water hangt. Palingen die op zoek zijn naar voedsel, zuigen zich aan de wormen vast. Met een korte ruk hengelt de peurder de palingen vervolgens binnenboord. Er komt dus geen haakje aan te pas.

De uitzetdag van peurvereniging KIJG werd dit jaar voor de dertiende maal georganiseerd.  Het leverde een spectaculair schouwspel op van de vele duizenden wegzwemmende palinkjes. Peurvereniging KIJG zet de palingen uit in het Ganzendiep en De Goot in het kader van haar jaarlijkse uitzetdag. De paling heeft vanuit deze wateren de mogelijkheid naar het IJsselmeer te zwemmen en van daaruit, nadat deze volwassen is, naar zee te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *