Een echte Terugwinnaar maakt van afval weer grondstof

Een echte Terugwinnaar maakt van afval weer grondstof
Foto Gemeente Kampen – Richard Tennekes

Wie grondstoffen terugwint uit afval, is een Terugwinnaar. Dat is de boodschap van de campagne die de gemeente Kampen in samenwerking met ROVA vanaf 8 maart lanceert. Een groot deel van het afval in de gemeente Kampen bestaat namelijk uit herbruikbare grondstoffen.

Terugwinnaars gericht op pmd
Hoewel het scheiden van huishoudelijk afval in de gemeente heel goed gaat, kan het altijd beter. Er zit nog te vaak afval tussen de ingezamelde grondstoffen. De aanpak is vooral gericht op het goed scheiden van pmd als grondstof, zodat ingezameld pmd kan worden hergebruikt en niet als restafval moet worden verbrand. Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons.

Wethouder Beheer openbare ruimte Jan Peter van der Sluis: “We zien de hoeveelheid afval toenemen. Goed scheiden is daarom juist nu extra belangrijk. #Terugwinnaars laat zien wat met de goed gescheiden grondstoffen gedaan kan worden. En waarom het zo belangrijk is dat er geen vervuiling tussen het aangeboden pmd zit. Ingezameld pmd kan worden gebruikt voor het maken van nieuwe verpakkingen en bijvoorbeeld bankjes en bloembakken. Want niet alles is afval. Het is ook grondstof voor iets nieuws. Papier en glas zagen we al lang als grondstof en de laatste tijd geldt dit ook voor plastic, blik en groen afval. Dit zijn kleine stappen op weg naar een circulaire economie. We kunnen onszelf en het milieu dus een grote dienst bewijzen door het afval goed te scheiden.”

Goed voor het milieu én de portemonnee
Dat goed inzamelen belangrijk is, ziet de gemeente regelmatig terug in de praktijk. Een vuilniswagen van de Reinigingsdienst leegt per rit de containers van huishoudens. Als daar een paar containers met vervuiling tussen zitten, kan het zijn dat de hele vracht wordt afgekeurd. Dat is slecht voor het milieu, want er gaan ontzettend veel nuttige grondstoffen door verloren. Ook kost het onnodig extra geld: grondstoffen leveren geld op terwijl verbranden van restafval juist geld kost.

Van frisdrankflesje naar voetbalshirt
Op de website www.terugwinnaars.nl is veel informatie te vinden. Zo is er uitleg over de grondstoffen en kunnen inwoners zien welke nieuwe, duurzame producten kunnen worden gemaakt uit afval.

Wethouder Van der Sluis: “Het is toch een mooi idee dat het frisdrankflesje dat jij ooit hebt leeggedronken, misschien wel verwerkt is in een voetbalshirtje”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *