Jongeren dagen raadsleden uit bij Groot Kamper Scholierendebat

Jongeren dagen raadsleden uit bij Groot Kamper Scholierendebat

KAMPEN – Op vrijdag 11 maart vindt in de raadzaal van het gemeentehuis het Groot Kamper Scholierendebat plaats. Aan dit succesvolle evenement, dat jaarlijks door CDJA IJsseldelta georganiseerd wordt, doen deze jaargang teams van het Ichthus College en de Pieter Zandt mee. Ook een raadsledenteam zal medewerking verlenen. Het Groot Kamper Scholierendebat begint om 13.00 uur. Belangstellenden die een kijkje bij het debat willen nemen, kunnen zich aanmelden via ijsseldelta@cdja.nl.

Aan het Groot Kamper Scholierendebat doen voornamelijk leerlingen uit de bovenbouw van de middelbare scholen uit Kampen mee. Zij gaan in Lagerhuisopstelling met elkaar in debat over een aantal van tevoren gedeelde stellingen. In 2021 kon het debat door het coronavirus niet doorgaan, maar dit jaar heeft CDJA IJsseldelta de draad weer opgepakt. Wethouder Bas Wonink (CDA), Tweede Kamerlid Hilde Palland (CDA) en journalist Nick de Vries (Weekblad De Brug) zullen als driekoppige jury de bokaal voor het beste team en de prijs voor de beste individuele debater gaan uitreiken.

Een team bestaand uit commissie- en raadsleden en schaduwfractieleden van verschillende politieke partijen zal ook weer aan het debat deelnemen. Medewerking is reeds toegezegd door Bernhard van den Belt (SGP), Rick de Breij (PvdA), Kyra Selles (D66), Anne Christina Faber (GroenLinks), Martine Wiltjer (ChristenUnie), Lammert Bastiaan (Kampen Sociaal) en Robertjan de Wilde (CDA). Zij horen ter plekke of zij voor of tegen de stelling moeten pleiten. De nadruk ligt zodoende op de kunst van het debatteren; niet op persoonlijke standpunten of overtuigingen.

Niek Teune, voorzitter CDJA IJsseldelta, zal samen met vicevoorzitter Suzanna Broekhuizen het debat in goede banen leiden. Teune is blij met het enthousiasme onder de jongeren en politici. “De aanwezigheid van de politici met verschillende achtergronden is absoluut een meerwaarde. Het stelt jongeren in de gelegenheid om op een leuke en laagdrempelige manier kennis te maken met het politieke spel en de kunst van het debatteren. Dat is wat ons betreft het voornaamste doel van het Groot Kamper Scholierendebat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *