Brunnepe: een wandeling terug naar mijn jeugd.

Brunnepe: een wandeling terug naar mijn jeugd.
Foto © KampenLive

Opgegroeid in Brunnepe, bijna 20 jaar daar gewoond, en dan vandaag als toerist hier rondgeleid worden. Ik ben benieuwd wat mij dit gaat brengen.

Tourist Info Kampen organiseert vanaf 6 november begeleide wandelingen door verschillende dorpen en buurten onder de noemer: toerist in eigen achtertuin.

De wandelingen gaan o.a. door Wilsum, Grafhorst en IJsselmuiden.

Vandaag is de wandeling door Brunnepe aan de beurt. Er hebben zich 29 mensen aangemeld voor deze wandeling. Teveel voor één groep en daarom waren er twee gidsen aanwezig. Een groep ging onder begeleiding van Harry van Dijk op pad en de andere groep ging met Edy Prick mee.

Bij de start bij wijkcentrum Reyersdam zijn er deelnemers aanwezig uit Den Bosch die familie in Kampen hebben wonen, een stel dat uit IJsselmuiden komt, maar hiervoor jarenlang in Groningen heeft gewoond, maar het meerendeel van de deelnemers komt toch wel uit Kampen.

We begonnen deze wandeling bij de Dorpstraat (met één s!) om vervolgens bij de Noordweg te belanden, waar we te horen kregen dat dit vroeger de Oordweg heette. Het had niets met het noorden te maken, maar alles met oord, de plaats waar je was.

Zo gingen we verschillende plekken en straten langs om daarna bij het voedselpark van de Groene Brunneper aan te komen. Een groot stuk groen middenin Brunnepe waar menig Kampenaar geen weet van heeft.

Een klein stukje verder stonden Job Jager en Jeroen Vahl van de vischrookerij  ons op te wachten om uitleg over dit historisch stukje Brunnepe te geven.

Natuurlijk werd het Berkterrein en een deel van de Oranjewijk niet overgeslagen. En zo was er nog veel meer te zien en te leren.

Zelf zo’n wandeling bijwonen?

Op www.toeristineigenachtertuin.nl staat een overzicht van alle geplande wandelingen. Hierop kan een ieder tickets bestellen. Het is nodig om vooraf te reserveren vanwege de coronamaatregelen. Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers per wandeling. Deelname is gratis.

Tot nu toe is er alleen 20 november nog een wandeling in IJsselmuiden. De animo voor de wandelingen was tot nu toe zo groot dat er overwogen wordt om nog meerdere wandelingen te gaan plannen.

En voor mijzelf…ik ging, zoals in de titel al genoemd, weer even terug naar mijn jeugd. Brunnepe waar ik zo’n beetje ieder steegje en straat wel dacht te kennen. Ondanks dat heb ik vandaag toch weer nieuwe dingen geleerd.

Ik weet nu bijvoorbeeld waar de naam Mestgat, tegenwoordig jachthaven de Riette, vandaan komt. Als kind vond ik dit altijd een bijzondere naam, maar ik had geen idee van de oorsprong van deze naam.

Mocht u nu ook willen weten waar deze vandaan komt: hou dan toeristineigenachtertuin.nl in de gaten voor nieuwe wandelingen en wie weet leert u ook nog iets nieuws over eigen stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *