Enorm 18e-eeuws wandtapijt Stedelijk museum Kampen ingevroren

Enorm 18e-eeuws wandtapijt Stedelijk museum Kampen ingevroren
Foto © Vulkers Fotografie.

Het gobelin ‘CLITIA EN APOLLO’ uit de ‘Koelewijnzaal’ in Stedelijk museum Kampen wordt ingevroren om het vervolgens verder te kunnen restaureren.

Op het wandkleed is Apollo – de god van het licht – te zien met zijn geliefde, de nimf Clytia. Deze halfgodin werd door Apollo verlaten omdat hij op Leucothea verliefd werd. Uit jaloezie heeft Clytia het avontuur van dit meisje aan haar vader verraden. Apollo kan Clytia niet vergeven en verandert haar in een zonnebloem. Daardoor moet ze voor eeuwig elke dag met haar bloemhoofd Apollo’s zonnewagen volgen aan de hemel.

Zeldzaam
In de 17e en 18e eeuw waren wandtapijten met mythologische scènes zeer populair. Vaak werden ze in reeksen gemaakt. Samen vertelden de scènes het hele verhaal, als een soort stripverhaal. Tapijten met de liefdesavonturen van Apollo zijn echter vrij zeldzaam, in tegenstelling tot bijvoorbeeld die van Jupiter en Juno. Conservator René van Mierlo: “de kleurstelling en de fraaie wijze waarop ons tapijt geweven is, maken het naast de zeldzaamheid tot iets bijzonders.”

Schepenzaal
In de 19e eeuw lag het wandtapijt als kleed op de vloer van de Schepenzaal. In 1876 werd het daar opgehangen. Pas na 1945 werd het in de betimmering van de toenmalige Trouwzaal van het oude stadhuis opgenomen, nu de bestuur- en rechtspraakzaal van het museum. Het wandtapijt van 400×261 cm wordt bij een textielrestauratieatelier bij Haarlem tijdelijk ingevroren om eventuele ongedierte te bestrijden. Daarna wordt het een aantal malen nat gereinigd. Na droging worden verkleurde, zwakke en gebroken garens vervangen door nieuwe garens in een passende kleur.

Tot slot wordt het wandtapijt voorzien van een katoenen steunvoering. Deze voering zorgt ervoor dat het gewicht van het wandtapijt door de voering wordt opgevangen en niet meer door het wandtapijt zelf. De restauratie neemt ongeveer vier maanden in beslag. Op de plek van het wandtapijt komt tijdelijk een werk van Christie van der Haak dat geïnspireerd is op het verhaal van Apollo en zijn nimf.

Collectie onderhoud
Naast dit wandtapijt worden er komende jaren meerdere collectiestukken gerestaureerd. Zo blijft de collectie op niveau en kunnen bezoekers er nu en in de toekomst van blijven genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *