Kampen in gesprek met kerkeigenaren, burgers en erfgoedorganisaties om tot een kerkenvisie te komen.

Kampen in gesprek met kerkeigenaren, burgers en erfgoedorganisaties om tot een kerkenvisie te komen.

De gemeente Kampen is gestart met een kerkenvisie. Hiervoor heeft de gemeente een bijdrage gekregen van € 50.000 vanuit het programma Toekomst Religieus Erfgoed. In Kampen zijn er zo’n 43 kerkgebouwen waarvan er al 11 herbestemd zijn. In samenwerking met Kaader Kerkadvies worden gesprekken gestart met kerkeigenaren, burgers en erfgoedorganisaties om tot een kerkenvisie te komen.

Voor de zomer wordt een enquête gehouden onder de kerkeigenaren. Op basis van deze enquête worden de gesprekken gestart.
Wethouder erfgoed Albert Holtland: “Het is voor ons als gemeente van belang om te weten hoe het gebruik van de kerk in de toekomst verandert. Hoe kunnen wij daarin helpen en met hen nadenken over eventuele herbestemming. In Kampen zijn al een paar voorbeelden van kerken met een andere of gemengde functie. De sfeervolle Sint Annakapel, een eeuwenoude kloosterkapel, is in te zetten voor diverse activiteiten. Ook de Bovenkerk is beschikbaar voor bijvoorbeeld beurzen of andere activiteiten. Onder de kerken die nog in gebruik zijn bevinden zich bijzondere gebouwen, zoals de oudste kerk van Overijssel: de Sint Lambertuskerk in Wilsum, gebouwd in 1040. De bijdrage uit het programma Toekomst Religieus Erfgoed maakt het opstellen van een kerkenvisie mogelijk. Hiermee krijgt ons religieus erfgoed, ook in de toekomst, de aandacht die het verdient.”

Zowel landelijk als lokaal blijkt dat steeds meer (monumentale) kerkgebouwen leeg komen te staan. Daarom is het te verwachten dat er in de toekomst nog meer kerkgebouwen ‘beschikbaar’ komen voor ander gebruik of herbestemming, naast voortzetting van het huidige gebruik, al dan niet met nevenfuncties.
Omdat kerkgebouwen vaak een bijzondere, monumentale, sociaal-maatschappelijke of culturele waarde hebben en een betekenis hebben die breder is dan alleen voor de directe gebruikers, is hier sprake van een maatschappelijk vraagstuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *