Vergroening op het Burgemeester Berghuisplein

Vergroening op het Burgemeester Berghuisplein
Foto © KampenLive / Marco Westendorp

De gemeente Kampen doet mee aan het NK Tegelwippen en is de strijd aangegaan met inmiddels maar liefst 80 andere gemeenten om zoveel mogelijk tegels in te wisselen voor groen. In Kampen is 72% van het tuinoppervlak versteend. Er zijn dus heel wat tegels te wippen. Daarom gaat de gemeente zelf ook aan de slag, te beginnen bij het Burgemeester Berghuisplein.

Op woensdag 2 juni om 9.30 uur stropen de wethouders Irma van der Sloot (duurzaamheid) en Jan Peter van der Sluis (klimaatadaptatie) de mouwen op en halen tegels uit het plein om het te verruilen voor groen. Dit is een eerste aanzet voor meer vergroening van het stenige plein. De tegels worden natuurlijk aangemeld via nk-tegelwippen.nl, zodat het meetelt in de stand van gewipte tegels.

Vergroenen van het Burgemeester Berghuisplein
Het Burgemeester Berghuisplein krijgt binnenkort een andere inrichting. In het midden van het plein komt een groen eiland waar het hemelwater direct kan infiltreren. De randen van het eiland begeleiden de richting naar de entree van het stadhuis. Ze worden voor een deel verhoogd, zodat het een zitrand wordt. De gewipte tegels worden in eerste instantie hergebruikt als tijdelijke zitbank rondom de plantencirkel.

Korting op nieuwe tuinplanten voor inwoners
InGroen Projecten begeleidt samen met medewerkers van de gemeente de werkzaamheden op het Burgemeester Berghuisplein. Dit bedrijf heeft gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente om ook als hoveniers aan te haken bij het NK Tegelwippen. Dat doen zij onder andere door zelf acties te organiseren, zoals een (drive-through) tegelactie op 4 en 5 juni op het Hanzeplein. Inwoners kunnen hun tegels tijdens deze actie gratis inleveren en met kortingen nieuwe tuinplanten aanschaffen in de vorm van kant-en-klare borderpakketten.

Gratis tegels inleveren
Iedereen die zelf ook tuinbestrating verwijdert uit de tuin, vervangt door groen en de tegels aangemeld heeft voor het NK Tegelwippen, kan de tegels op afspraak gratis op de gemeentewerf inleveren. Dit kan elke vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur en 13.00 en 14.30 uur. Vanwege de coronamaatregelen vragen wij om vooraf een afspraak te maken door via de website kampen.nl/tegelwippen het formulier in te vullen.

Tegels wippen in heel Nederland
Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in tenminste tachtig gemeenten. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is wonen in een groene omgeving prettig en goed voor je gemoedstoestand. Op dit moment staat de gemeente Kampen op de 8e plek op de ranglijst. Een mooie plek, maar er moeten nog heel wat tegels aangemeld en ingeleverd worden. Kijk voor de actuele stand: https://nk-tegelwippen.nl/tegelstand/

 

Foto © KampenLive

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *