Combineer expositie ‘Alle waarden draaien om. Kampen bezet en bevrijd 1940-1945’ met educatieve wandeling

Combineer expositie ‘Alle waarden draaien om. Kampen bezet en bevrijd 1940-1945’ met educatieve wandeling

De expositie ‘Alle waarden draaien om. Kampen bezet en bevrijd 1940-1945’ is vanaf nu tot en met 3 juli 2021 te zien in de expositieruimte van De Stadskazerne. Deze gezamenlijke expositie van de historische vereniging ‘Jan van Arkel’ en het Stadsarchief is te bezoeken tijdens de openingstijden van de Tourist Info. Van maandag tot en met zaterdag van 10.00 – 16.00 uur bent u van harte welkom in De Stadskazerne. De expositie wordt gecombineerd met het verhaal van de Kamper jongens die tussen 1945 en 1949 naar Indië gingen.

Alle waarden draaien om
Aan de hand van beelden en thema’s uit 1940-1945 in Kampen gaat de bezoeker op zoek naar verbinding van morele waarden toen en nu. Waarden veranderen en zijn voor iedereen verschillend, en ‘in oorlogstijd draaien alle waarden om’, zoals ereburger van Kampen Willem Kolff ooit zei. Als arts in de oorlog gaf hij mensen symptomen van ziekte om ze het leven te kunnen redden. Met speciale dank aan Gerrit de Ruiter, Cees van Driel en Jan de Maar voor het beschikbaar stellen van hun persoonlijke objecten. Samen met de archiefstukken en de foto’s vormen zij het verhaal van Kampen in de Tweede Wereldoorlog.

Kamper jongens in Indië
De expositie is gecombineerd met het bijzondere verhaal van de Kamper jongens in Indië, 1945-1950. Honderden Kamper en IJsselmuider jongemannen vertrokken, vrijwillig of dienstplichtig, naar ‘de Oost’ in een poging Nederlands-Indië voor het koninkrijk te behouden. Maar Indonesië verklaarde zich onafhankelijk en de wereld steunde dat. Hoe verging het ‘onze jongens’? En waarom bleef de stad hen steunen terwijl Nederland al direct na de onafhankelijkheidsverklaring van 17 augustus 1945 tot op het bot verdeeld raakte?

“Onze dank gaat uit naar Daan Gunnink en Gerrit de Munnik voor hun medewerking aan de totstandkoming van dit gedeelte van de expositie.” Aldus de organisatie…

Wandel langs locaties uit Kampen in oorlogstijd
Loop de Oorlogswandeling door Kampen met de educatieve stadswandeling langs historische locaties in de binnenstad. De route is verkrijgbaar bij het Stadsarchief Kampen, de Tourist Info in De Stadskazerne, de Tourist Info bij Readshop Bos en bij de Intertoys in Kampen. Deze wandeling maakten wij voor het basis- en voortgezet onderwijs in opdracht van het 4/5 Mei Comité Gemeente Kampen, samen met de historische vereniging ‘Jan van Arkel’.

Ook in de Kampen Stadsgids app staat de Wandeling langs locaties uit Kampen in oorlogstijd voor je klaar. Deze wandelroute brengt u langs historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog in Kampen. De locaties sluiten aan bij de expositie van Stadsarchief Kampen en HV ‘Jan van Arkel’.

Kom kijken in de Stadskazerne
Om een bezoek te brengen aan de expositie gebruikt u de ingang aan de rechterkant van het plein van De Stadskazerne. De hoofdingang is voorlopig alleen de toegang tot de bibliotheek. De rechterdeur geeft toegang tot de Tourist Info, het Informatiecentrum van het Stadsarchief en de expositieruimte. Houd bij een bezoek aan de expositie afstand van elkaar en draag een mondkapje.

Lezingen
Door de coronamaatregelen is de eerder geplande Stadskazernelezing over de gevangenentransporten door Kampen tijdens de Hongerwinter 1944-1945 verplaatst naar 9 november dit jaar. De lezing van Samuel de Korte over de executies aan de Meppelerstraatweg is verplaatst naar 23 november 2021. Reeds gekochte kaarten blijven geldig. We houden u op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *