Sporten en bewegen met een beperking

Sporten en bewegen met een beperking
Foto © KampenLive

Iedereen zou moeten kunnen sporten, ook mensen met een beperking. De gemeente Kampen heeft zich aangesloten bij Uniek Sporten. Uniek Sporten helpt mee om actieve deelname voor mensen met een functiebeperking te bevorderen. Van hieruit worden sportaanbieders ondersteund en worden mensen geholpen met het vinden van de juiste sport- of beweegactiviteit. 

Platform Uniek Sporten
“Het is een bijzonder moment om juist in deze tijden van de geldende covid’19 maatregelen aan te sluiten bij een platform als Uniek Sporten”, vertelt Loes Boetes, Regiocoördinator aangepast sporten vanuit SportService Zwolle. “Veel sportaanbieders voor mensen met een functiebeperking liggen namelijk al ruim een jaar stil. Toch horen we mooie verhalen vanuit de sportaanbieders dat ze de contacten met de leden goed onderhouden en hopen snel weer te kunnen starten met het aanbod. Het uurtje sporten in de week is zo ontzettend belangrijk, niet alleen om vitaal te blijven, maar ook vanwege de sociale contacten. Voor sommigen is het hun uitje van de week.” “Als gemeente stimuleren we een gezonde leefstijl. Voldoende sporten en bewegen maakt daar onderdeel van uit. Maar meedoen aan sport en beweging is niet voor iedereen vanzelfsprekend, bijvoorbeeld voor mensen met een beperking. Daarom hebben we in het Kamper Sportakkoord in een apart hoofdstuk aandacht besteed aan inclusief sporten en bewegen en is er een werkgroep vanuit het Kamper Sportakkoord die zich specifiek met dit onderwerp bezighoudt. Met de aansluiting bij Uniek Sporten zetten we opnieuw een belangrijke stap in de uitvoering van het Kamper Sportakkoord. Ik ben blij dat met de aansluiting bij Uniek Sporten onze inwoners met een beperking nu een helder overzicht hebben waar zij aangepast kunnen sporten en bewegen”, aldus Geert Meijering, wethouder sport bij gemeente Kampen.

Passend sport- en beweegaanbod 
Via de website of app van Uniek Sporten kunnen mensen met een functiebeperking op zoek naar sport- en beweegaanbieders in de omgeving. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de ‘sportkeuze hulp’. Door middel van het beantwoorden van een aantal vragen kom je uit bij een sport die bij jou past. Sportaanbieders hebben, naast het vergroten van hun zichtbaarheid, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een crowdfundingactie te starten. “Wij kunnen de website vullen met onze eigen regionale en lokale informatie en nieuwtjes. De bezoeker kan op de website of in de app van Uniek Sporten de gemeente invullen en krijgt vervolgens lokale berichtgeving en informatie in beeld”, aldus Boetes. “Met het aansluiten bij Uniek Sporten hopen we dat het voor inwoners die op zoek zijn naar een passende sport- of beweegactiviteit gemakkelijker wordt om iets te vinden dat bij hen past.”

Aanmelden
Het samenwerkingsverband voor de regio IJsselland, waar gemeente Kampen onder valt, roept sport- en beweegaanbieders op om hun aanbod aan te melden op de website van Uniek Sporten.

Ben je zelf op zoek naar een passende sport- of beweegactiviteit? Neem dan vooral ook een kijkje op de www.unieksporten.nl of in de app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *