‘Cultuuronderwijs bijna belangrijker dan wiskunde’

‘Cultuuronderwijs bijna belangrijker dan wiskunde’

‘Cultuureducatie is van primair belang binnen het onderwijs. Wat mij betreft bijna belangrijker dan wiskunde!’ Een boute uitspraak van cultuurwethouder Irma van der Sloot, die vandaag namens de gemeente Kampen het Lokaal Convenant Cultuuronderwijs 2020-2028 ondertekende. Ook (school)bestuurders Gerard Wolters (IRIS), Irma Gelderblom (OOK), Jan van der Poel (IJSSELRIJK) en Hendrik Jan Houtsma (Quintus) zetten online een handtekening.

‘Neuronen die vuren, zoeken hun buren! Je moet zenuwcellen in jonge breinen lekker hard laten werken! Het draagt in die eerste belangrijke levensfase zelfs bij aan het voorkomen van (hersen)ziekten op latere leeftijd. Dat doe je door een rijk en gevarieerd programma aan kunst en cultuur aan te bieden.’ Een uitspraak van professor Erik Scherder, keer op keer gestaafd door wetenschappelijk onderzoek. Ook alle basisscholen ondertekenen daarom het lokale convenant. “De kunst- en cultuursector staat onder druk. Ik ben blij dat wij in Kampen als scholen samen met de culturele instellingen en de gemeente hierin optrekken. Dit convenant zorgt ervoor dat álle kinderen in Kampen, via het onderwijs, met kunst en cultuur in aanraking komen!”, aldus Irma Gelderblom, nieuwe directeur van OOK (Openbaar Onderwijs Kampen).

Culturele infrastructuur
Het lokaal convenant werd ondertekend in navolging van een provinciaal convenant in 2019. De partners van dit zogeheten ‘Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs Overijssel’ streven ernaar dat ‘de leeromgeving van alle Overijsselse kinderen in het primair onderwijs en speciaal onderwijs verder wordt verrijkt. Cultuuronderwijs is een belangrijk onderdeel van het curriculum en helpt kinderen zich te ontwikkelen.’ Wethouder van der Sloot: “Als derde gemeente in Overijssel heeft Kampen dit nu door vertaald naar lokaal niveau. Daar ben ik trots op. Een goede culturele basis kan niet zonder culturele infrastructuur en vice versa.” Hendrik Jan Houtsma vult aan: “Quintus coördineert via Kunst & Kind activiteiten bij en met alle culturele instellingen, van Stadsgehoorzaal, Bibliotheek en musea tot de molen en de Nieuwe Toren. Met dit convenant krijgen de activiteiten meer samenhang en efficiëntie. En natuurlijk gaan we dit, zodra het kan, samen vieren met de kinderen en hun ouders.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *