Foute weergave in media over aantal aan COVID-19 overledenen

Foute weergave in media over aantal aan COVID-19 overledenen

Er zijn niet ineens 28 mensen in onze regio overleden door COVID-19 de afgelopen week, zoals sommige media hebben begrepen. Op verzoek van het RIVM zijn wij net als andere GGD’en via overzichten van overledenen bij gemeenten voor onze regio aan het nagaan hoeveel mensen die sinds maart zijn overleden ook in de periode daarvoor positief getest waren op het coronavirus.

‘We kijken op basis van wie er overleden is of deze persoon ook positief getest is geweest op het coronavirus. We hebben inmiddels 28 extra namen gevonden en dit aantal doorgegeven, waarbij corona een doodsoorzaak zou kunnen zijn maar dat is niet zeker (bij sommige mensen zal er sprake zijn geweest van een andere doodsoorzaak). Voor alle duidelijkheid, voor zover bij ons bekend is er in de afgelopen week helaas één persoon in onze regio overleden aan COVID-19 (niet 28!) Overlijdens hoeven niet bij de GGD te worden gemeld (geen meldplicht), positief geteste personen met het coronavirus wel. Als we weten dat iemand door COVID-19 is overleden, dan is dat al eerder geregistreerd.” Aldus de GGD IJsselland.

Ondertussen loopt het aantal besmettingen in onze regio wel op, net als elders in het land. Zo waren er gisteren 42 mensen positief getest. Alertheid is dus op zijn plaats, het volgen van alle maatregelen (1,5 meter afstand!) hard nodig maar gelukkig klopt de snelle conclusie bij sommige media dat er zo’n groot aantal overleden zou zijn dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *