Het Peukenmeisje actief in Kampen

Het Peukenmeisje actief in Kampen
Foto © KampenLive

Deze week is het Peukenmeisje weer actief in Kampen. Vertrokken vanaf Arnhem richting Friesland, doet Bernadette Hakken in haar vakantieperiode altijd even Kampen aan. Gewapend met plastic emmertje en grote pincet speurt ze minutieus de straten van Kampen af, op zoek naar achteloos weggegooide peuken. “Kampen is een hele mooie stad en ik kom hier graag ieder jaar terug, maar ook hier zie je helaas dat de stad bezaaid ligt met het sigarettenafval.”

Vooral de filters van sigaretten zijn haar een doorn in het oog. Deze bevatten namelijk een zeer sterk vervuilend soort plastic, dat erg belastend is voor het milieu. Door de lange levensduur van plastic verbrokkelt het langzaamaan tot microplastic en komt het op verschillende plaatsen in het milieu terecht. Het remt de groei van planten, en de vogels eten de peuken op waardoor ze ziek worden en uiteindelijk dood gaan.

Bewustwording
In de afgelopen twee jaar heeft Bernadette al meer dan 193.000 peuken bij elkaar geraapt en ze is nu op weg naar de 200.000. “Ondanks dat je een boete kan krijgen van 140 euro voor het weggooien van zwerfafval, blijven mensen nog steeds achteloos hun peuken op straat gooien. Als ik met die mensen in gesprek ga, blijken de meeste rokers zich niet eens bewust te zijn van de giftigheid van de plastic filters. Vaak gebeurt het uit jarenlange gewoonte, zonder er bij na te denken. Zonder een opgeheven vingertje te gebruiken, probeer ik in die gesprekken bewustwording te creëren.”

Peukenpocket
Maar wat kunnen de rokers dan doen met de restantjes van hun opgerookte sigaretten? Het antwoord is de Peukenpocket. Vol trots toont ze een vierkant etuitje, met aan de binnenkant een brandwerende folie. “Als je klaar bent met je sigaret, kun je hier de nog smeulende restjes in doen en de pocket afsluiten. De sigaret dooft vanzelf en het etuitje sluit geurdicht af. Wanneer je thuiskomt kun je daar de peukenpocket leeggooien in de afvalbak, zodat er niets als zwerfafval op straat belandt. Voor 2 euro te koop en uiteraard voor meerdere jaren gebruik bedoeld.”

“Mijn uiteindelijke doel is natuurlijk om de tabaksindustrie in beweging te zien krijgen om te stoppen met het gebruik van plastic voor de productie van de filters. Op een zelfde wijze is het onlangs gelukt om de fabrikant van een antihoestsnoepje na te laten denken over zijn plastic verpakking van de snoepjes. Binnenkort worden de snoepjes voorzien van een papieren wikkeltje, veel minder belastend voor het milieu!”

Litterati app
Dit doet Bernadette natuurlijk niet allemaal in haar eentje. Er zijn veel meer mensen in Nederland die zich inzetten voor het terugdringen van de grote hoeveelheid zwerfafval. Wilt u ook meehelpen? Dan kunt u de Litterati app downloaden en direct aan de slag gaan. Kijk ook op de website StopPeukAfval.nl voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *