Gemeente Kampen zet mentale gezondheid en dementievriendelijkheid centraal tijdens Week van de Mentale Gezondheid 2025

Gemeente Kampen zet mentale gezondheid en dementievriendelijkheid centraal tijdens Week van de Mentale Gezondheid 2025

KAMPEN – Van 2 tot en met 6 juni 2025 staat de gemeente Kampen volledig in het teken van de Nationale Week van de Mentale Gezondheid. Onder het motto “Ontknopen en Verknopen” wordt ingezet op het samen ontwarren van mentale vraagstukken en het versterken van sociale verbondenheid. Speciale aandacht is er dit jaar voor jongvolwassenen en mensen met dementie.

Alarmerende cijfers onder jongvolwassenen
Recent onderzoek uit januari 2025 schetst een zorgwekkend beeld van de mentale gesteldheid van jongvolwassenen in Kampen. Zo gaf 74% aan recent last te hebben gehad van angst- of depressieve gevoelens. Eén op de drie voelt zich sociaal of emotioneel eenzaam en bijna 30% dacht het afgelopen jaar serieus aan suïcide. Slechts 55% beoordeelt zijn of haar mentale gezondheid als goed tot zeer goed.

Deze cijfers benadrukken de noodzaak voor actie. De gemeente werkt daarom intensief samen met inwoners en maatschappelijke organisaties om ondersteuning, preventie en verbinding te bieden.

Symbolische start: vlaggen voor hoop en bewustwording
Op maandag 2 juni werd de week feestelijk en betekenisvol geopend met het hijsen van twee vlaggen bij het stadhuis: één voor mentale gezondheid en één voor dementievriendelijkheid. Dit moment markeerde ook de officiële erkenning van Kampen als ‘Dementievriendelijke gemeente’ door Alzheimer Nederland. De vlaggen symboliseren hoop, bewustwording en betrokkenheid van de hele samenleving.

Ondersteuning voor inwoners: hulp is dichterbij dan je denkt
Tijdens de thematische week wordt extra aandacht gegeven aan bestaande voorzieningen die inwoners het hele jaar door kunnen ondersteunen:

WachtVerzachter – Jongeren die op een GGZ-wachtlijst staan, kunnen in de tussentijd terecht bij de WachtVerzachter. Dit initiatief koppelt hen aan ervaringsdeskundigen voor één-op-één-contact en ondersteuning. Meer info: wachtverzachter.nu.

EVIEpreventie – Via het gratis platform EVIE krijgen inwoners anonieme en toegankelijke online hulp bij stress, piekeren, somberheid en slaapproblemen. De modules zijn laagdrempelig en op eigen tempo te volgen.

POH GGZ Jeugd – In elke huisartsenpraktijk in Kampen zijn praktijkondersteuners actief die jongeren snel en direct kunnen helpen bij mentale klachten. Deze hulp is gericht op normalisatie, vroegsignalering en verbinding met onderwijs en zorg.

Training signaleren suïcide – De gemeente biedt trainingen aan voor vrijwilligers en professionals om suïcidale signalen te herkennen en het gesprek aan te gaan. Hulp nodig of zorgen over iemand? Bel gratis en anoniem 113 of 0800-0113, of bezoek 113.nl.

Beweging als medicijn – Bewegen heeft een bewezen positief effect op de mentale gezondheid. Kampen stimuleert inwoners om dagelijks minimaal een halfuur te wandelen, fietsen of tuinieren. Voor persoonlijk beweegadvies is Sportservice Kampen bereikbaar via info@sportservicekampen.nl of 038 205 3180.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *