Adoptieoverdracht oorlogsmonumenten op 17 april in Kampen: herinneren en doorgeven aan de volgende generatie

Adoptieoverdracht oorlogsmonumenten op 17 april in Kampen: herinneren en doorgeven aan de volgende generatie
Het oorlogsmonument aan De la Sablonièrekade Foto - Barbara de Vries-Swensen © Kampenlive

Op donderdag 17 april vindt in Kampen de jaarlijkse adoptieoverdracht van de vier oorlogsmonumenten plaats. De ceremonie begint om 11.00 uur en wordt georganiseerd in het kader van de landelijke actie Adopteer een Monument. Scholen in Kampen nemen het symbolische onderhoud van de monumenten op zich en dragen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog over aan nieuwe generaties.

De adoptieoverdracht is een jaarlijkse traditie die plaatsvindt op 17 april, de dag waarop Kampen in 1945 werd bevrijd. Leerlingen van de deelnemende scholen krijgen gedurende het jaar les over het monument in hun buurt, over de betekenis van herdenken en het belang van het levend houden van oorlogsverhalen.

Ceremoniële programma’s bij de monumenten
De adoptieceremonies vinden plaats bij de vier verschillende monumenten in de stad, waar leerlingen samen met hun leerkrachten, genodigden en belangstellenden bijeenkomen. Elk monument kent zijn eigen programma met onder meer het leggen van bloemen, twee minuten stilte, het hijsen van de vlag, het zingen van het Wilhelmus en het voordragen van gedichten door leerlingen. Vertegenwoordigers van de gemeente, het 4 mei comité Kampen en de Stichting Veteranen Kampen zijn hierbij aanwezig.

De overdrachten vinden plaats bij de volgende monumenten:

Oorlogsmonument De la Sablonièrekade
Geadopteerd door basisschool De Morgenster. De adoptie wordt overgedragen van groep 8 naar groep 7. Wethouder Richard Boddeus is hierbij aanwezig.

Gedenksteen bij de Synagoge
Ter nagedachtenis aan de weggevoerde en omgekomen Joodse stadsgenoten. De Mgr. Zwijsenschool draagt de adoptie over aan de Marnixschool. Burgemeester De Rouwe woont deze plechtigheid bij.

Indiëmonument in het stadspark
Herdenkt de Kamper militairen die zijn gesneuveld in Nederlands-Indië. De Wegwijzer draagt de adoptie over van groep 8 aan groep 7. Wethouder Bernard van den Belt is hierbij aanwezig.

Twee gedenkstenen aan de Prinsenstraat
Herdenken de fusillade van inwoners van Kampen en mannen uit Noordwijkerhout en Haarlem in 1944. De adoptie gaat over van OBS Villa Nova naar ODS De Engelenberg. Ook leerlingen van het Ichthus College zijn betrokken. Wethouder Bas Wonink is hierbij aanwezig.

Vrijheidsmaaltijd als afsluiter in de Stadsgehoorzaal
Aansluitend op de adoptieoverdrachten vindt om 12.00 uur een bijzondere Vrijheidsmaaltijd plaats in de Stadsgehoorzaal van Kampen. Leerlingen schuiven hier aan tafel met Kampenaren die de oorlog hebben meegemaakt of verhalen kennen uit hun familiegeschiedenis. In deze ontmoeting worden herinneringen gedeeld aan een tijd die steeds verder van ons af lijkt te staan.

Een van de bijzondere gasten is mevrouw Seevers-Oldenhof, dochter van oud-burgemeester Oldenhof, die tijdens de oorlogsjaren tot 1942 en vanaf 1945 opnieuw burgemeester van Kampen was. Haar persoonlijke herinneringen geven een uniek inkijkje in het leven in Kampen tijdens de oorlog.

Met deze adoptieoverdracht en Vrijheidsmaaltijd laat Kampen zien hoe belangrijk het is om het verleden levend te houden – niet alleen door te herdenken, maar ook door verhalen actief door te geven aan de jeugd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *