Gekapte bomen in Kampen krijgen nieuw leven dankzij duurzaam initiatief

Gekapte bomen in Kampen krijgen nieuw leven dankzij duurzaam initiatief

In de gemeente Kampen krijgen gekapte bomen een tweede leven door een samenwerking met Stichting Stadshout Kampen. Door deze samenwerking wordt bruikbaar hout hergebruikt voor nieuwe projecten in plaats van versnipperd of afgevoerd.

Duurzaam hergebruik van lokaal hout
Wanneer bomen vanwege ziekte, veiligheid of werkzaamheden moeten worden gekapt, is dat volgens wethouder duurzaamheid Erik Faber een betreurenswaardige noodzaak. “Wanneer er bomen moeten worden gekapt vanwege veiligheid, ziekte of werkzaamheden is dat altijd betreurenswaardig. De bomen verdienen beter dan de versnipperaar. Geschikt hout krijgt daarom een nieuw doel dankzij de creativiteit van de mensen van Stichting Stadshout Kampen,” aldus Faber. De gemeente heeft nu officieel een overeenkomst gesloten met de stichting om deze duurzame aanpak te ondersteunen.

Van boom tot meubelstuk of kunstwerk
Stichting Stadshout Kampen werd in 2018 opgericht door Peter Schräder en Egbert Jan Boerma met als doel lokaal hout opnieuw te gebruiken. “Elke plank of balk die we hergebruiken, draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, maar behoudt ook een stukje van de historie en het karakter van Kampen,” vertelt Schräder. Zo zijn sommige bomen al verwerkt tot banken langs de IJssel, wat hun verhaal voortzet in het stadsbeeld.

Nieuwe bomen ter vervanging
De es is de boomsoort die het vaakst wordt gekapt vanwege de essentakziekte, een aandoening waardoor takken snel kunnen afbreken en gevaar opleveren. De gemeente Kampen kapt deze bomen wanneer dat nodig is, maar zorgt er ook voor dat voor elke gekapte boom een nieuwe wordt teruggeplant. De stammen die nog bruikbaar zijn, worden door vrijwilligers van de stichting verzaagd en gedroogd voor diverse toepassingen.

Jaarlijks krijgt ongeveer twintig bomen op deze manier een tweede leven. Ook andere maatschappelijke initiatieven kunnen zich melden om gebruik te maken van het hout, waardoor de circulaire gedachte nog verder wordt doorgezet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *