Achttiende-eeuwse kelder ontdekt onder woning in Kampen

KAMPEN – In hun zoektocht naar de oorzaak van optrekkend vocht in hun huis aan de Vloeddijk in Kampen, stuitte de familie Hendriks op een bijzondere vondst: een achttiende-eeuwse kelder. De ruimte, waarschijnlijk in de jaren ’30 van de vorige eeuw gedempt, herbergt een prachtige plavuizen vloer die de tand des tijds goed heeft doorstaan.
Vochtproblemen door optrekkend vocht zijn een bekend probleem in de Kamper binnenstad. Ook de familie Hendriks had hier last van, waardoor Dik Hendriks besloot onder de vloer op onderzoek uit te gaan. Tijdens het afgraven deed hij de bijzondere ontdekking. “Ik was aan het peilen met een stok waardoor ik op een aantal plekken onder de grond iedere keer op dezelfde hoogte uitkwam. Dus tijdens het afgraven kwam ik naar verloop van tijd de plavuizen tegen, wat wel een verrassing was! We hebben altijd wel het idee gehad dat er ergens een kelder zat, dat is in oude huizen zoals deze gebruikelijk. Ik heb een tekening van het huis waarbij me opviel dat er ergens een trapje zat, vandaar.”
Na het nodige graafwerk kwam stukje bij beetje een gedeelte van de oude kelder in beeld. Wat de oorspronkelijke functie van de kelder was, blijft echter onduidelijk. De ruimte meet ongeveer drie bij vier meter en had mogelijk een souterrain-achtige functie. “Het zou een souterrain-achtig iets geweest kunnen zijn, maar dat kan ik op de tekening niet terugvinden. Het zou, gezien de opening op de tekening aan de achterzijde, ook ‘gewoon’ een opslagruimte geweest kunnen zijn.”
Ook een waterkelder behoort tot de mogelijkheden, de laatste jaren zijn wel meer oude waterkelders ontdekt in historische panden in de Kamper binnenstad.
Het blootleggen van de kelder bleek een zware klus. “Fysiek is het best zwaar om anderhalf kuub blubber en puin met een troffel uit te scheppen en door een klein gaatje naar boven te slepen. Maar stiekem vond ik het ook wel een leuk proces, klusjes als deze hebben altijd mijn interesse gehad.”
De klus is voor Hendriks nog niet afgerond. Er moet nog een klein deel worden afgegraven, en of de kelder ooit helemaal droog zal worden, is de vraag. “Mocht dat wel zo zijn, dan gaan we hem wel gebruiken. We hebben nu in ieder geval inzichtelijk wat er aan de hand is, we kunnen nu dus de muren afbikken. Ik verwacht dat daar ook wel wat historische ontwikkelingen zichtbaar worden.”
Zeker is dat er meer onderzoek naar het huis en de kelder gaat komen. “Ik loop tegen mijn pensioen aan, dus zo gauw ik meer tijd heb ga ik dat zeker doen.”
Vanuit De Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel is inmiddels hulp aangeboden voor verder onderzoek.
De ontdekking van de achttiende-eeuwse kelder onder de woning van de familie Hendriks aan de Vloeddijk in Kampen voegt zich bij een reeks van opmerkelijke historische vondsten in de Kamper binnenstad. Deze ontdekkingen werpen nieuw licht op de rijke geschiedenis van de stad Kampen en haar gebouwen.