Enexis juicht volgende stap van energiehub Kampen toe

Kampen – De ontwikkeling van een energiehub voor de bedrijventerreinen Melmerpark, Rijksweg 50, Zuiderzeehaven en Haatland heeft een belangrijke impuls gekregen. Gisteren vond een bijeenkomst plaats waarin de voortgang en de noodzaak van deze energiehub werd besproken. De bijeenkomst werd georganiseerd onder coördinatie van IC Kampen en vond plaats in opdracht van ondernemers die kampen met netcongestie.
Uit een recent onderzoek blijkt dat op de bedrijventerreinen in Kampen meer stroom wordt geproduceerd dan verbruikt, dankzij de vele windturbines en zonnepanelen op bedrijfsdaken. Toch ondervinden ondernemers serieuze problemen: het uitbreiden van bestaande aansluitingen of het verkrijgen van nieuwe grootzakelijke aansluitingen is momenteel niet mogelijk. Bedrijven als Broshuis en Princefibre, die recent nieuwe kavels hebben aangekocht, lopen direct tegen deze beperkingen aan. Ook bestaande bedrijven die willen verduurzamen of hun productiecapaciteit willen vergroten, worden hierdoor geremd.
Tijdens de bijeenkomst waren verschillende belanghebbenden aanwezig, waaronder gedeputeerde Tijs de Bree, wethouder Bas Wonink en vertegenwoordigers van Enexis en TenneT. De noodzaak en potentie van een energiehub in Kampen werden uitvoerig besproken, en alle partijen spraken hun intentie uit om samen te werken aan de verdere ontwikkeling ervan.
Een belangrijke stap in dit proces is de groepstransportovereenkomst, een innovatieve oplossing die zich nog in de pilotfase bevindt. De verwachting is dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in april groen licht geeft voor dit concept. Ondernemers en netbeheerders willen voorbereid zijn om direct aan de slag te gaan zodra deze goedkeuring er is.
Gedeputeerde Tijs de Bree complimenteerde de ondernemers met hun gedegen analyse en erkende de noodzaak van de energiehub. Hij benadrukte dat de provincie financiële middelen ontvangt van het Rijk om energiehubs te ondersteunen en dat ontwikkelingsmaatschappij Oost NL hier ook bij betrokken is. Hoewel er momenteel tien pilots lopen, wordt onderzocht of Kampen aan dit programma kan worden toegevoegd.
Wethouder Bas Wonink uitte eveneens zijn enthousiasme en benadrukte dat een lokale aanpak essentieel is voor succes. Jorick Boshuizen van Enexis bevestigde de grote vraag naar ondersteuning bij energiehubs, met ruim 300 aanvragen binnen het werkgebied van Enexis, waaronder Kampen. Enexis werkt achter de schermen al aan voorbereidingen zodat er snel actie ondernomen kan worden zodra de ACM een besluit neemt.
Ondernemers vroegen zich af of de energiehub overbodig wordt zodra er rond 2030 netverzwaring plaatsvindt. Enexis gaf daarop een duidelijk antwoord: de tijd waarin netbeheerders onbeperkt aan de vraag van ondernemers konden voldoen, is voorbij. Daarom juicht Enexis initiatieven zoals deze energiehub toe. De grote hoeveelheid decentrale opwek vraagt om een andere aanpak. Een energiehub benut de potentie van het bestaande netwerk en zal ook in de toekomst een essentiële rol blijven spelen.
Namens TenneT bevestigde Marja Meitern dat de landelijke netbeheerder klaarstaat om de energiehub te ondersteunen zodra Enexis en ondernemers tot overeenstemming zijn gekomen.
Voorzitter Bert Weever sloot de bijeenkomst krachtig af: “Ondernemers ondervinden nu al de gevolgen van netcongestie en nemen individueel maatregelen. Met een gezamenlijke energiehub kunnen we efficiënter gebruik maken van de beschikbare netcapaciteit en onnodige investeringen voorkomen. We willen het proces niet laten stilvallen en zijn blij met de uitgesproken intentie van alle betrokken partijen om de energiehub Kampen daadwerkelijk te realiseren.”