Coach digitale veiligheid helpt ouderen tegen oplichting

Coach digitale veiligheid helpt ouderen tegen oplichting

Kampen – Ouderen lopen een verhoogd risico om slachtoffer te worden van oplichting, ook in de gemeente Kampen. WhatsApp-fraude is een veelvoorkomende vorm van oplichting, maar ook nepagenten proberen ouderen te misleiden om bankgegevens of waardevolle bezittingen af te geven. Om de kennis en bewustwording over digitale veiligheid te vergroten, start Janine de Jong als coach digitale veiligheid. Zij zal voorlichtingssessies geven bij onder andere zorginstelling IJsselheem in Kampen.

Persoonlijke ervaring als drijfveer
Janine de Jong heeft zelf ervaring met oplichting en weet hoe geraffineerd fraudeurs te werk gaan: “Om mij heen hoor ik regelmatig dat mensen slachtoffer worden van oplichting. Zelf val ik ook onder de doelgroep en heb ik te maken gehad met WhatsApp-fraude. Een onbekende deed zich voor als mijn kind en vroeg mij om geld over te maken. Gelukkig wist ik van deze methode en trapte ik er niet in. De manieren waarop fraudeurs te werk gaan, worden steeds moeilijker te herkennen.”

Burgemeester steunt de aanpak
Burgemeester Sander de Rouwe is blij met de aanstelling van een lokale coach digitale veiligheid: “Oplichting komt helaas veel voor, ook bij ouderen. Iedereen kan slachtoffer worden. Maar met de juiste voorlichting en enkele maatregelen kunnen we dit vaak voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”

Voorlichting over digitale veiligheid
Tijdens de voorlichtingssessies zal Janine uitleggen hoe ouderen oplichting kunnen herkennen en wat ze moeten doen als ze in een verdachte situatie terechtkomen. De focus ligt op online veiligheid, waarbij concrete voorbeelden worden gegeven van oplichtingspraktijken. Ouderen krijgen inzicht in hoe fraudeurs te werk gaan en welke maatregelen zij kunnen nemen om zichzelf te beschermen. Groepen ouderen kunnen een voorlichtingssessie aanvragen via openbareordeveiligheid@kampen.nl.

Voorbeeld: Nepagenten aan de deur
Recentelijk zijn meerdere ouderen in Kampen benaderd door personen die zich voordeden als politieagenten. Deze nepagenten waarschuwden telefonisch voor een inbraakgolf in de buurt en boden aan om waardevolle spullen ‘veilig’ op te bergen. In werkelijkheid namen ze de sieraden en bezittingen mee, zonder deze ooit terug te brengen. Dit soort praktijken laten zien hoe belangrijk het is om alert te zijn op oplichtingstrucs.

Breder bewustzijn over veiligheid
De gemeente Kampen vindt het van groot belang dat inwoners bewust worden van hun veiligheid, zowel online als offline. De focus ligt momenteel op ouderen, maar in de toekomst zullen ook jongeren en ondernemers extra aandacht krijgen. Door preventieve voorlichting hoopt de gemeente oplichting en fraude te verminderen en kwetsbare groepen beter te beschermen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *