Gemeente Kampen dooft lichten tijdens Nacht van de Nacht

Gemeente Kampen dooft lichten tijdens Nacht van de Nacht
Stadhuis bij nacht - Foto KampenLive / Ewald Pikkert

De gemeente Kampen werkt dit jaar weer mee aan het jaarlijkse evenement de Nacht van de Nacht. Op zaterdagavond 26 oktober wordt aanlichting van de Broederpoort en de Cellesbroederpoort uitgeschakeld. Tijdens de 20e editie van de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker.

Wethouder Erik Faber: ”We doen als gemeente niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht maar structureel zelf zoveel mogelijk tegen lichtvervuiling. Bij elke lamp die we plaatsen of vervangen kijken we wat er verlicht moet worden en of er gedimd kan worden. Veiligheid staat natuurlijk voorop. Inmiddels is ruim 80% van onze verlichting led-verlichting. En waar het kan passen we diervriendelijke verlichting toe. Ook gaat bijvoorbeeld de verlichting na 23.00 uur uit van gebouwen die door ons aangelicht worden. Zo voorkomen we verspilling van energie én lichthinder voor dieren. We roepen ondernemers en inwoners op om ook naar hun verlichting te kijken. Wat kan er anders of beter? Samen kunnen we een groot verschil maken.”

Een donkere nacht is belangrijk. Mensen en dagactieve dieren hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten. Voor nachtactieve dieren, zoals trekvogels, nachtvlinders en vleermuizen, is een donkere nacht van levensbelang. Helaas is Nederland één van de meest verlichte landen ter wereld. Veel verlichting in en om gebouwen, reclameverlichting langs wegen en wegverlichting brandt de hele nacht door terwijl er nauwelijks iemand langskomt. Zonde van de energie en het geld. Bovendien kan verlichting vaak uit, zonder dat de veiligheid daar onder lijdt.

Ook in Kampen wordt tijdens de Nacht van de Nacht een evenement georganiseerd. Bij Quintus Kampen gaan om 19.00 uur de lichten uit en wordt een festival georganiseerd voor de hele familie. Kijk op www.quintuskampen.nl voor het programma.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *