Burgemeester Kampen sluit pand na ontdekken forse hennepkwekerij

Burgemeester Kampen sluit pand na ontdekken forse hennepkwekerij
Foto © politie Kampen

Burgemeester Sander de Rouwe van de gemeente Kampen heeft besloten een bedrijfspand aan de Teslastraat in Kampen te sluiten na de vondst van een grote hennepkwekerij met ruim 1300 planten.  

Het pand is op grond van artikel 13b van de Opiumwet en het Damoclesbeleid gemeente Kampen vanaf 1 augustus 2024 voor zes maanden gesloten. Gedurende deze periode kan het pand niet gebruikt en betreden worden. Met deze tijdelijke sluiting wil de gemeente Kampen een eind maken aan de drugsgerelateerde activiteiten vanuit deze locatie. De Opiumwet biedt de burgemeester de mogelijkheid drugspanden te sluiten.

Veiligheid

Hennepplantages kunnen zorgen voor overlast in de wijk en maken buurten onveilig. Voor hennepteelt wordt vaak gebruik gemaakt van illegaal afgetapte stroom en installaties die slecht zijn aangelegd. Daarom levert dit een ernstig gevaar op voor de brandveiligheid. Ook kan schade aan panden ontstaan door wateroverlast, stank en schimmelvorming.

Risico’s en tips voor verhuurders

Het door de burgemeester gesloten bedrijfspand werd verhuurd. Verhuurders hebben een verantwoordelijkheid om goed op het pand te letten en alert te zijn op wat er gebeurt. Verhuurders kunnen voorkomen dat zij onbedoeld bij criminele activiteiten betrokken raken. De risico’s zijn:
  • Strafrechtelijke sancties na het aantrekken van illegale activiteiten;
  • Sluiting van het pand of andere bestuursrechtelijke maatregelen;
  • Sancties door de energiemaatschappij, verzekeringsmaatschappij of hypotheekverstrekker;
  • Financiële schade na het aantreffen van een hennepkwekerij of drugslab;
  • Brand- en explosiegevaar.
 Tips om dit te voorkomen:
  • Zorg voor een goede screening van huurders aan de voorkant;
  • Sta als verhuurder in contact met huurders en blijf dit doen gedurende de huurperiode;
  • Controleer regelmatig het pand op onregelmatigheden.

Help mee hennepkwekerijen te bestrijden

Deel vermoedens van een hennepkwekerij met de politie via 0900-8844. Liever anoniem? Dat kan via ‘Meld Misdaad Anoniem’, telefoonnummer 0800-7000. Voor meer informatie kijk op www.meldmisdaadanoniem.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *