Beschilderde balklagen uit zeventiende eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk

Beschilderde balklagen uit zeventiende eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk
Foto: Gemeente Kampen

Een opmerkelijke ontdekking in het historische pand aan de Vloeddijk 60 in Kampen heeft de aandacht getrokken van zowel lokale geschiedkundigen als erfgoedliefhebbers. Tijdens renovatiewerkzaamheden door de eigenaren van het pand werden er beschilderde balklagen uit de zeventiende eeuw onthuld, waarop intrigerende jachtscènes en andere taferelen uit die tijd te zien zijn.

Deze verrassende vondst biedt een fascinerend inzicht in de rijke geschiedenis van Kampen en werpt nieuw licht op het culturele erfgoed van de stad. De beschilderingen, die naar schatting na 1623 zijn aangebracht, zijn een zeldzaam voorbeeld van vroeg zeventiende-eeuwse decoratieve kunst in Nederland.

Bouwhistoricus Geert Jan van der Schee, die belast was met het onderzoek naar de historie van het pand, onthulde dat het gebouw ooit deel uitmaakte van het St. Agnietenklooster. Deze bevinding bevestigt een lang gekoesterd vermoeden over de oorsprong van het pand. Bovendien leidde het onderzoek naar de bewoners en eigenaren in het verleden tot verrassende ontdekkingen, waaronder connecties met vooraanstaande figuren uit de textielindustrie en het bestuur van Kampen.

Het meest opvallende aspect van de beschilderde balklagen zijn de gedetailleerde jachtscènes die zijn afgebeeld. Volgens experts zijn dergelijke afbeeldingen zeldzaam in Nederlandse beschilderde plafonds uit die tijd. De kostuums van de personages in de schilderingen dateren naar alle waarschijnlijkheid uit de jaren 1620, wat suggereert dat de schilderingen mogelijk zijn gemaakt door de voormalige bewoner en eigenaar van het pand, Evert Rijnvisch, een bekende kladschilder uit die periode.

Wethouder voor Erfgoed en Cultuur, Richard Boddeus, reageerde enthousiast op de ontdekking: “Deze vondst vertelt ons opnieuw iets over de historie van Kampen. Evert Rijnvisch, de vermoedelijke maker, heeft met deze schilderingen een stukje historie en kunst tot leven gebracht.”

Foto: Gemeente Kampen

De eigenaren van het pand, de familie Vos-Zijlstra, hebben besloten hun renovatieplannen aan te passen om de beschilderde balklagen te behouden. “Op de eerste dag van de verbouwing konden de oorspronkelijke plannen de prullenbak in, maar daar kregen we dan ook heel veel voor terug,” aldus de familie. “Naast de ontdekking van de beschilderingen zijn er bijvoorbeeld heel veel boog- en kaarsnissen blootgelegd en zijn er diverse sporen aangetroffen met een link naar de sigarenindustrie.”

Hoewel het niet de eerste keer is dat beschilderde balklagen in het pand zijn ontdekt, benadrukt deze recente vondst de waarde van zorgvuldig historisch onderzoek bij renovatieprojecten. De gemeente Kampen heeft de kosten voor het onderzoek gefinancierd vanuit het erfgoedbudget, waarmee een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan het behoud en de promotie van het rijke erfgoed van de stad.

De ontdekking van de beschilderde balklagen aan de Vloeddijk 60 in Kampen blijft een intrigerende herinnering aan het verleden, en benadrukt het belang van het behoud van cultureel erfgoed voor toekomstige generaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *