Kampen krijgt Participatiekoor

Kampen krijgt Participatiekoor
Participatiekoor zanger en mantelzanger - foto San van Alderwege

‘Meer zang, minder zorg’

Kampen krijgt een zogeheten Participatiekoor. Het koor staat onder leiding van dirigente Joalien van den Houten en bestaat voor een-derde uit mensen met een vorm van dementie en voor twee-derde uit ‘mantelzangers’: mensen die zelf graag zingen en ook anderen daarbij willen helpen. Het Participatiekoor Kampen start in De Amandelboom met een Paasproject vanaf maandagmiddag 26 februari. De aanmelding is inmiddels gestart via quintuskampen.nl.

“Wie te horen krijgt dat hij dementie heeft, ervaart al snel dat meedoen niet meer zo vanzelfsprekend is. Niet omdat je niets meer kán, maar omdat vaak de juiste ondersteuning ontbreekt. Dat geldt niet voor het nieuwe Participatiekoor Kampen, een samenwerking van IJsselheem en Quintus Kampen. In dit koor kunnen mensen met dementie ongehinderd meedoen en samen zingen met ervaren koorzangers. Je hoeft dus niet per se mantelzorger te zijn om mantelzanger te worden”, aldus Irene Heideveld, casemanager dementie IJsselheem. Trudi Brink, coördinator sociaal domein bij Quintus vult aan: “De eerste zogeheten participatiekoren werden vijf jaar geleden opgericht in Haarlem, Delft en Het Gooi. Zij verwierven al snel landelijke bekendheid met hun jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion, waardoor er ook in andere plaatsen belangstelling ontstond voor het oprichten van een participatiekoor. Dankzij diverse fondsen kunnen er in februari twaalf nieuwe participatiekoren van start. Het Participatiekoor Kampen is daar één van.”

Door samen te zingen en waar nodig ondersteuning te bieden, levert een Participatiekoor een significante bijdrage aan het welzijn en de positieve gezondheid van mensen met dementie. Deze methode van samen zingen – die gestoeld is op principes van gelijkheid, solidariteit, autonomie en participatie – leidt zelfs tot verbeterde cognitieve functies (o.a. betere spraak), meer levensvreugde en zingeving bij mensen met dementie. Ook ontwikkelen zij betere en nieuwe sociale relaties en groeit het zelfvertrouwen.

Het Participatiekoor Kampen start met een Paasproject, met o.a. koralen uit de Mattheus Passion. Heideveld: “Je hoeft geen cliënt van IJsselheem te zijn om mee te kunnen doen: iedereen is welkom! Voor oefenmateriaal wordt gezorgd. We repeteren vier keer in de Amandelboom van 14.30 tot 16.30 uur: op maandagmiddag 26 februari, 4 maart, 11 maart en 18 maart (inclusief een koffie- en theepauze). Op donderdag 28 maart om 15.30 uur is de eerste uitvoering in de kerkzaal van de Amandelboom. Een gedeelte van de nummers kan door het publiek worden meegezongen.”

Het Participatiekoor Kampen is een initiatief van Het Beste van Kampen, Quintus Kampen, IJsselheem en Stichting Participatie met Dementie. Het Participatiefonds wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, gemeente Kampen, Lang Leve Kunst Fonds en VSBfonds. Deelnamekosten aan het Participatiekoor Paasproject bedragen €25 p.p. Aanmelden kan uitsluitend via www.quintuskampen.nl (in opmerkingenveld graag aangeven of de aanmelding een zanger(es) met dementie of mantelzanger(es) betreft). Voor vragen: tel. 038-3371200 of info@quintuskampen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *