Stadsbrug en Nieuwe toren kleuren oranje

Stadsbrug en Nieuwe toren kleuren oranje
Archieffoto © KampenLive

Gemeente Kampen doet mee aan Orange the World 2023

De gemeente Kampen is medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne van de Verenigde Naties, Orange the World. Daarom kleurt van 25 november tot 10 december, zowel de Stadsbrug als de Nieuwe Toren, oranje gedurende de campagne. Op dit moment kleurt de Nieuwe Toren nog paars, maar zal zo spoedig mogelijk oranje belicht worden. 

“Iederéén moet in veiligheid kunnen opgroeien. Kinderen, vrouwen, mannen. Geweld moet stoppen!” Aldus Bernard van den Belt, wethouder Zorg. Hij draagt in gedurende de campagne dan ook het Orange the World speldje om extra aandacht te vragen voor dit onderwerp. “Soms ziet u van die momenten dat een ander pijn gedaan wordt. Of hebt u het gevoel dat een ander pijn gedaan wordt. U merkt iets, het voelt niet pluis. Wat doet u dan? Praat dan vooral met elkaar! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel van cruciaal belang. Wat als uw niet-pluis-gevoel terecht is, en u niet met elkaar hierover gepraat hebt? Het gaat om de veiligheid van de ander. Mishandeling moet gestopt worden. Want geweld hoort nergens thuis.”

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.

Foto ©KampenLive

In 2023 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide.

Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap is is op 25 november en eindigt op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is sinds 2014 een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. In Nederland wordt sinds 2016 deelgenomen aan de campagne.

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor uzelf, maar ook als u zich zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kunt u een beroep doen op Veilig Thuis; ook als professional. Of het nu vragen en vermoedens zijn, of u het zeker weet. Zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Veilig Thuis is 24/7 gratis en anoniem bereikbaar via 0800-2000 of via de chat op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur via www.veiligthuis.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *