Lezing ‘Het land van de kunstnier’ De lange weg van Kolffs Kamper wereldprimeur

Lezing ‘Het land van de kunstnier’ De lange weg van Kolffs Kamper wereldprimeur

Op donderdag 26 oktober 2023 om 20.00 uur is de boeiende lezing ‘Het land van de kunstnier’ in De Stadskazerne. De lezing sluit aan bij het thema ‘Eureka!’ van de Maand van de Geschiedenis. “Als entreeprijs werken we met waardebepaling achteraf.” Aldus de organisatie.

De kunstnier van dokter Kolff, uitgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Stadsziekenhuis van Kampen, kwam voor velen als een verrassing. Niets is minder waar; er ging eerst tachtig jaar onderzoek aan vooraf. Het duurde daarna nog eens vijfentwintig jaar voordat deze medische wereldprimeur in het algemeen werd aanvaard als levensreddende behandeling bij nierfalen. Wat ging er vooraf aan bij Dr Kolff, wat deed hij precies in Kampen, en wat ging er daarna mis?
In de rijk geïllustreerde lezing Het land van de kunstnier verleggen Kolff-biograaf Herman Broers en dialysehistorie-kenner Paul Gundlach de aandacht van de uitvinder Willem Kolff naar de uitvinding van de kunstmatige nier. Wie was Willem Kolff en wat deed hij in Kampen met die kunstnier? Waar en wanneer begon het denken over kunstmatige nieren eigenlijk? Waarom ging Kolff naar Amerika en duurde het nog zeker 25 jaar voordat zijn wereldprimeur gemeengoed was in Nederland? Je komt er achter tijdens de lezing op 26 oktober.
‘Eureka!’

In het kader van het thema ‘Eureka’ van de Maand van de Geschiedenis geven Herman Broers en Paul Gundlach een voorproefje van hun aankomende boek “Het land van de kunstnier,” dat volgend jaar wordt uitgebracht. Ze brengen nieuwe feiten over hoe deze wereldprimeur in Kampen tot stand kwam en daarna Nederland even snel weer verliet. Ook leggen ze de verbinding naar het nu: de Nierstichting werkt aan een draagbare kunstnier en haalt daarbij inspiratie uit het verhaal van dokter Kolff en de uitvinding van de kunstnier in Kampen.

Foto: VidiPhoto  – Historisch journalist/schrijver Herman Broers met zijn boek over dr. Willem Kolff voor het standbeeld van deze wereldberoemde Kampense arts. Op de achtergrond het voormalige ziekenhuis van Kampen waar Kolff jarenlang werkte.

Kolff-biograaf Herman Broers is hoofdredacteur en auteur. Hij is coördinator van de Kamper Almanak en het Historisch Tijdschrift, voorzitter van de Historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’ en medeoprichter van de Willem Kolff Stichting. Verpleegkundig specialist Klinische Genetica in het Erasmus MC Rotterdam Paul Gundlach werkte meer dan 25 jaar in de dialyse. Hij is kenner van de Nederlandse dialysehistorie en was van 2000 tot 2013 eindredacteur van Dialyse en Nefrologie Magazine.

Waar: De Stadskazerne, Johan van Mulkenzaal
Wanneer: Donderdag 26 oktober 2023, 20.00 uur
Meld je aan via: https://weblocal.bibliotheekkampen.nl/agenda/2782-lezing-het-land-van-de-kunstnier-de-lange-weg-van-kolffs-kamper-wereldprimeur
Entree: Waardebepaling achteraf. Na de lezing ontvang je een e-mail met de mogelijkheid om bij te dragen aan de kosten van deze activiteit. Ook bestaat de optie om tijdens de avond zelf een bijdrage te geven via een QR-code.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *